Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Вместо да бързаме да правим коледен подарък, е по-добре да ги обмислим от всички страни", смята председателят на БИПИ

Биляна Гяурова: Политически интереси движат промените в Конституцията

"При всеки следващ разговор се отварят нови врати в така предложените промени"

| Интервю
Биляна Гяурова - Вегертседер
Снимка: Тони Тончев/Личен архив

"Движещата сила за промените в Конституцията са по-скоро конкретни политически интереси. Юридическата започва да се губи."

Тази позиция изрази пред БНР Биляна Гяурова, председател на Български институт за правни инициативи.

"Моята сметка беше, че нещата могат да прескочат Нова година и да влязат до март, април. Това бързане показва, че има определени политически намерения, интереси, желания. Нищо чудно това да е свързано с предстоящата ротация. От страна на ГЕРБ може би се търси това бързане, за да се каже – ние правим това, защото ПП-ДБ го искат, отговорността за тези промени си е основно тяхна."

Вместо да бързаме да правим коледен подарък с промените в Конституцията, е по-добре да ги обмислим максимално от всички страни, смята Гяурова.

"Трябва да има политическа мъдрост, а не политическа припряност", подчерта тя. Според нея "при всеки следващ разговор се отварят нови врати в така предложените промени".

Гяурова определи като "капан за Министерството на правосъдието превръщането му в нещо като секретариат, във фронт офис на парламента".

Национално представително изследване показва, че промените в Конституцията не са в дневния ред на хората. Най-висока подкрепа среща завишаването на стандартите за избор на независимите регулатори, поясни Биляна Гяурова.

От „Възраждане“ и "Има такъв народ" поискаха от Конституционния съд да разтълкува процедурата за промяна в основния закон, когато на първо гласуване предложените промени са събрали подрепата на по-малко от три четвърти от народните представители. От двете партии питат дали ако при предстоящото им ново гласуване конституционните текстове отново не съберат 180 гласа, а само 161, както беше при първото, депутатите ще трябва да изчакат от два до пет месеца преди проектът отново да влезе в пленарната зала.

"Конституционният съд още не се е произнесъл по допустимостта. Той не е обвързан със срокове. В последните години КС се превърна в сериозен политически играч с решенията, с които излиза в една или друга посока – сега по същия начин може да реагира, респективно да не реагира. Таймингът е много важен в това отношение", коментира Биляна Гяурова в предаването "Преди всички".

Цялото интервю слушайте в звуковия файл.

По публикацията работи: Яна Боянова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.

Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени