Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доц. д-р Ангел Кунчев

Грипът ще достигне епидемични нива в края на януари

| Интервю
Снимката е илюстративна
Снимка: @pixabay

Краят на ноември е, а все още рядко се засича грип. През годините не е имало такова закъснение на грипния сезон.

"Ние изследваме само ограничен брой серуми от хора, които показват подобна симптоматика от цялата страна", казва доц. д-р Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор.

Факт е, че може да се приеме, че грипът чука на врата и дори с единия крак е влязъл в България. Налице е начална циркулация на отделни места, която тепърва предстои да се засили през месец декември. 

По думите му, на база на статистиката, която водим от дълги години, се оказва, че краят на януари, началото на февруари е най-често срещаното време, през което епидемията достига своя пик и започва сравнително бърз спад. И тази година, плюс минус две седмици, ще бъде в рамките на този период.

Грипните щамове, които се очакват тази година, са "Виктория", "Уисконсин" и "Дарвин". През последните години противогрипните ваксини включват четири щама.

Всяка година се препоръчва октомври и ноември, като най-подходящи за ваксинация. И през декември може да се постави такава ваксина, твърди доц. д-р Кунчев.

"Голяма част от поръчаните до момента 305 000 дози, които държавата осигурява безплатно за хората над 65-годишна възраст,  вече са употребени", казва още той.

За сезонния грип обичайни симптоми са възпалено гърло, запушен нос, треска, мускулни болки да се появят внезапно. Болният е заразен около пет дни. Три четвърти от контактните с добри защитни сили в момента не се разболяват.

Отново дойде времето на маските. Важно е, когато влизаме в лечебно заведение, да носим задължително маска. Covid-19 продължава да циркулира. 

172-ма са новите заразени с коронавирус през изминалото денонощие, като от тях 62,21% не са ваксинирани.

Подробности можете да чуете в звуковия файл.


По публикацията работи: Наталия Маева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.

Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени