Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проверени ли са ЕРП-тата за готовността им за есенно-зимния сезон?

Снимка: БГНЕС

В общите условия между потребителите и електроразпределителните дружества има текстове, в които са посочени конкретни суми, които компаниите дължат при прекъсване на тока над 24 часа. Тези текстове обаче не важат при форсмажорни обстоятелства. Това обясни председателят на енергийния регулатор Иван Иванов

"Бедствието е именно такова обстоятелство, но то трябва да бъде потвърдено със заповед на областния управител. Ако има заповед, чрез която в областта се въвежда извънредно положение поради настъпило бедствие, тогава срокът на това прекъсване престава да важи за периода на обявеното извънредно положение", поясни той.

Иван Иванов и енергийното министерство се разминаха в това дали е направена проверка за готовността на енергийните дружества за есенно-зимния сезон.

"Ежегодно, до тази година, се извършваше проверка на всичките ЕРП-та за подготовка за есенно-зимния сезон. По неизвестни за мен причини, тази есен такава проверка, доколкото знам, не е извършена. Считам, че ако беше извършена може би ситуацията щеше да е по-добра", каза още Иванов.

От енергийното министерство обаче съобщиха за БНР, че проверка за готовността е била направена и тази година.


По публикацията работи: Ерол Емилов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени