Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Оперният мюзикъл от Христос Папагеоргиу "Калас и Онасис" пред софийска публика

Снимка: Новогодишен музикален фестивал

Оперният мюзикъл от Христос Папагеоргиу "Калас и Онасис" ще постави началото на Новогодишния музикален фестивал на 13.12.23 г., в зала 1 на Националния дворец на културата. Пред Радио София Страцимир Павлов - диригент-постановчик на спектакъла на Държавната опера във Варна сподели, че композитора Папагеоргиу е музикант, който владее няколко стила в музиката.

„Той ги е съчетал в партията на Мария Калас, където актрисата, когато играе оперната дива Мария Калас и е на сцената пее виртуозни класически оперни арии, композирани от Христос, но когато е в живота й, когато разговаря с Онасис – голямата любов в живота й, тя преминава към Бродуейско пеене. Беше много трудно да намерим подходящи гласове, които да могат да покрият този диапазон на изпяване и да не е компромисно нито в единия, нито в другия стил“, каза Страцимир Павлов.

Той добави, че за тази сложна задача е избрана Ева Перчемлиева, която се въплащава в ролята на Калас, а зрителите могат да я видят в спектакъла в НДК.

„Освен физическата й прилика и гласовите й умения, голяма част от фурора се дължи на нея и на Мариос Андреу, който играе магната Онасис“, обясни диригент-постановчикът на спектакъла.

Мюзикълът, който Държавната опера – Варна представя е приет възторжено през миналия месец от публиката в Тирана. Има и номинация от Съюза на българските музикални и танцови дейци за „Кристална лира“ за тази година, в категорията „Оперетно изкуство и мюзикъл“.

В спектакъла, освен балета и оркестъра на Държавна опера – Варна, ще чуем и оркестър и хор на Националната опера и балет на Албания.

Подробности можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Полина Начева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна