Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

МВФ: Климатичните сценарии се нуждаят от преработка с оглед на глобалната нестабилност

Снимка: imf.org

Сценариите, използвани от финансовата система за оценка на климатичния риск, се нуждаят от актуализиране, за да отчетат нарастващата икономическа несигурност и спънките пред зеления преход с оглед на коронавирусната пандемия и войната в Украйна, заяви Международният валутен фонд в специален доклад, цитиран от Ройтерс.

МВФ посочва, че много правителства са дали приоритет на икономическото възстановяване след Covid пандемията пред целите за въглеродни емисии, докато военната инвазия на Русия в Украйна през февруари 2022 г. е причинила широко разпространено "въглеродно блокиране“, тъй като страните се втурнаха да осигуряват източници на изкопаеми горива.

По-високите разходи за заеми и възможните затруднения в доставките на критични минерали създават рискове за бъдещото навлизане на възобновяеми технологии, докато скокът на нивата на публичния дълг може да доведе до намаляване на нисковъглеродните проекти, предупреждава екипът на МВФ.

"Докато климатичните сценарии, които понастоящем се използват в анализите за климатичния риск, вече включват възможността за "неконтролируем" преход, краткосрочните и дългосрочните последици от текущото състояние на нещата не са напълно включени", се посочва в анализа на Фонда.

В него се отбелязва, че това е вярно за най-новите сценарии, представени от Мрежата за екологизиране на финансовата система (NGFS), което е група от централни банки, въпреки широкия обхват на тяхното упражняване.

Най-новият сценарий на NGFS предвижда загуба от 8% на глобалното производство от екстремни метеорологични явления до 2050 г., ако светът продължи с настоящите политики, които поставят планетата на пътя на затопляне с 2,9 градуса по Целзий над прединдустриалните нива - близо двойно над целта в Парижкото споразумение за до 1,5 градуса.

Генералният секретар на NGFS Жан Боасино приветства "много ценен принос“ към дискусиите за това как да се подобрят сценариите, отбелязвайки, че МВФ е тясно ангажиран в тази работа.

"Има много интересни неща в документа, които говорят за дизайна на краткосрочните сценарии и вида сътресения, които може да искаме да подложим", посочи той пред Ройтерс, цитирайки и мнението на МВФ относно дългосрочните последици на т.нар. "въглеродно блокиране", при което инерцията благоприятства продължаващото използване на изкопаеми горива.

МВФ предложи съществуващите сценарии не само да бъдат актуализирани, за да отразят нарастващите предизвикателства пред прехода към нисковъглеродни емисии, но и да бъде извършена техническа работа, за да се гарантира, че въздействието на съвместно възникващи шокове може да бъде адекватно моделирано.

Фондът каза, че тези модели трябва също така да се опитат да уловят възможни обратни връзки - например, ако климатичните щети започнат да провалят усилията за използване на по-малко енергия, както и да отчетат ускоряващите въздействия, наблюдавани от климатичните "повратни точки".


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна