Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Повечето депутати от земеделската комисия са против продажбата на държавна земя

Снимка: Радио ВИДИН

Мнозинството от депутатите от парламентарната комисия по земеделие се противопоставиха на заложената от финансовия министър възможност за продажба на земи от държавния поземлен фонд . Категорични отрицателни становища срещу продажбата на държавни земи са изпратени до комисията и от множество земеделски и екологични организации.

Продажбата на земи от държавния поземлен фонд, заложена в средносрочната прогноза на бюджета за 2025 г,  е вписана като законова възможност  – и не е предвидено тя да бъде предшествана от обществен дебат- изясни председателят на комисията Десислава Танева:

"Позицията, която е изразило Министерството, е категорично за неприемането на такава продажба. Не мога да отговоря на въпроса дали тази средносрочна прогноза подлежи на корекция.

Министърът на земеделието Кирил Вътев беше оптимист, че заложената продажба на една пета от държавния поземлен фонд е само прогноза:

"Най-устойчивото качество на прогнозата е, че тя никога не се случва и винаги има отклонения".

Хората които обработват земята са категорични - Наталия Шукадарева от Асоциацията на зърнопроизводителите заяви, че организацията е против да се залагат приходи в бюджета от продажба на земи от Държавния поземлен фонд.

Асоциацията на собствениците на земеделски земи е едиствената организаци , подкрепила намерението на финансовия министър. Мирослав Каракашев припомни, че Държавният поземлен фонд е формиран като преди години държавата насилствено е отнела земите на хората и им е дала компенсационни боновеи че хората очакват справедливост.


По публикацията работи: Георги Даскалов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна