Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Първата пратка хуманитарна помощ за Газа пристигна в Кипър

Снимка: Pixabay

Първата пратка от международната хуманитарна помощ, която ще бъде изпратена в Газа по морския коридор от Кипър, пристигна на острова късно следобед. Никозия дарява лекарства и медицински кнсумативи за цивилното население в ивицата, реши правителството днес.

Първият транш съдържа 80 тона хуманитарна помощ, според правителствени източници.

Товарът ще се съхранява в складови съоръжения в Ларнака и ще бъде транспортиран до Газа веднага, след като условията позволяват изпращането му по море.

Кипър пое инициативата за създаване на морски хуманитарен коридор от острова до Газа. В момента се доуточняват техническите подробности за изпълнението му, сред които процедурите за приемане и проверка на съдържанието на контейнерите, корабът и маршрутът, по който ще бъдат превозени.

Кипър ще допринесе към междунардните усилия за цивилното население с медицинска помощ, реши правителството на заседанието си днес.

То одобри даряването на 70 вида лекарства на обща стойност почти 80 000 евро и 4 вида медицински консумативи за над 15 000 евро, съобщи
правителственият говорител Константинос Летимбиотис.

Кипър предоставя и допълнителна финансова помощ в размер на 1,1 млн. евро, която ще бъде насочена чрез международни организации, както обяви президентът Никос Христодулидис на хуманитарната конференция в Париж.

По публикацията работи: Георги Даскалов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна