Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кипър ще наблюдава реализацията на завършилите висше образование

Снимка: iStock

В Кипър започва проект за наблюдение на реализацията на завършилите висше образование на трудовия пазар, който се финансира от Плана за възстановяване и устойчивост. Млади специалисти и работодатели ще могат да се срещнат на провеждащия се днес и утре в Никозия втори "Кипърски панаир на работните места" /Cyprus Job Fair/.

Над 50 компании, много от които водещи в кипърската икономика, се представят на панаира. Те предлагат общо повече от 1000 работни места и очакват да намерят най-подходящите служители. Над 1000 търсещи работа и професионална реализация млади хора вече са се регистрирали предварително за интервюта с потенциални работодатели през двата дни.

Форумът се провежда при голям интерес за втора поредна година. Целта му е да помогне на студенти и млади специалисти да проучат разнообразни възможности на трудовия пазар и да се свържат директно с работодатели, бе посочено в поканата за проявата.

До 2032 г. в професии, изискващи висше образование, ще работят 40% от заетите в Кипър, показва изследване на Агенцията за развитие на човешките ресурси. Със средства от Плана за възстановяване и устойчивост ще бъде проведено национално проучване сред работодателите за техните потребности, както и ще бъде разработен национален механизъм за наблюдение на завършилите висше образование на трудовия пазар, съобщиха от образователното министерство.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна