Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Парите се получават по банков път до месец след подаване на документите. На каса - след Нова година

Еднократната компенсация за битовите абонати на "Топлофикация" в Габрово

Подкрепящата мярка беше осигурена от държавата, след като местната ТЕЦ спря работа

| Репортаж
Снимка: БГНЕС

Битовите абонати на "Топлофикация" в Габрово подават заявления за еднократна компенсация. Подкрепящата мярка беше осигурена от държавата, след като ТЕЦ-ът приключи дейността си и лицензът му беше отнет. Първоначално заявената сума от 1,5 милиона лева обаче впоследствие беше намалена наполовина и възраженията от страна на Общината не постигнаха очакваната корекция.

730 хиляди лева е сумата за компенсация, предоставена от държавата, за 4120 битови потребители на ТЕЦ-а, чийто комин спря да пуши. Помощта ще се отпуска по списък, предоставен от Министерството на енергетиката, в който за клиентите на "Топлофикация" е предвидена еднократно фиксирана сума, определена на база осредненото количество ползвана от тях топлинна енергия през последните три сезона. Очаква се с нея потребителите да успеят да покрият увеличението на разходите през този зимен сезон, в който ще им се наложи да се топлят на ток, вместо на парно. 

Абонатите в средно големите апартаменти, отоплявани до предишния сезон на парно, ще получат около 200 лева, свидетелстват заявители на помощта. Мнозина са недоволни от размера на полагащите им се компенсации.

"Никаква, 70 лева, пак излъгаха. С какво ще си помогна? За Нова година."

"Аз, като съм цял живот на парно – 190 лева, да се напием за Нова година."

За бъде получена еднократната финансова помощ, към заявлението по образец до кмета на общината е необходимо да се приложи удостоверение за разкрита сметка от обслужващата банка и една бележка за платена топлоенергия към ТЕЦ-а. Работното време на Дирекция "Местни данъци и такси", където се приемат заявленията, е всеки делничен ден от 8:30 до 16:30 часа, като няма краен срок за внасяне на исканията.

В чакалнята Милена Христова помага на правоимащите за попълването на документите:

"Предимно пенсионери идват. Много са абонатите. Не вярвам, че могат да минат до края на годината."

Хората получават от 50 до 800 лева, посочва още Христова от практиката до момента. Ако са само щрангове, сумата е съвсем малка.

"Има хора, които не си пазят бележките и се връщат в касите на ТЕЦ-а. Повечето са плащали чрез Easy Pay и оттам им вадят разпечатки. Най-голяма трудност срещат хората, които нямат банкова сметка. Предимно пенсионери, които си вземат пенсията от пощенски клон. При тях ще стане забавяне, след Нова година ще си получат парите от касите на Общината."

По банков път парите идват до месец след подаването на документите.

Някои от дошлите предпочитат да вземат образците и да ги попълнят вкъщи и задават въпроса защо тази информация, която се изисква, не е предоставена служебно, за да бъдат облекчени абонатите.

От местната администрация апелират към хората да не се струпват в първите дни, защото няма краен срок за заявяване на компенсацията и се очаква приемът на документи да продължи и след края на тази година.

Важно уточнение е, че условие за получаване на компенсацията е абонатите да не са се възползвали от помощ за отопление за този сезон чрез социално подпомагане.

В предоставения от Министерството на енергетиката списък има липсващи абонати и те трябва да подадат заявление за извършване на проверка. За тези случаи е предвиден финансов резерв, успокояват от администрацията.

След като "Топлофикация"спря работа, без топло останаха освен битовите абонати и осем обществени сгради, които бяха изключени от държавния механизъм за компенсации. Алтернатива бе намерена за осигуряване на топлото в детска градина "Слънце", чиято база е присъединена към газоснабдителната мрежа. Домът на хумора и сатирата кандидатства по проект за енергоспестяващи мерки. За спортната зала "Орловец", където натоварването е голямо, се търсят възможности за временно решение и се очаква държавата да се ангажира с проблема.

По публикацията работи: Яна Боянова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.

Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!