Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нов протест на животновъди и оранжерийни производители пред МЗХ

Министерство на земеделието
Снимка: Ани Петрова

Животновъди и оранжерийни производители излизат на нов протест пред Министерството на земеделието. Исканията им са същите като на протеста от миналата седмица, а недоволството им е свързано основно с недостатъчно, според тях, финансово подпомагане от страна на държавата.

Междувременно от агроведомството обявиха, че получават сигнали от фермери, които са заплашвани от организаторите и принуждавани да се включат в протеста.

В бюджета за догодина да се заложат пари за държавна помощи заради войната в Украйна и нужните средства по "De minimis"; да се увеличат ставките за обвързаното подпомагане за преходната национална помощ, а на фермерите, неполучили тази година пари по т. нар "украинска помощ" - да им бъдат изплатени. Това са исканията на фермерите. В противен случай секторът фалира, предупреди биволовъдът Мария Степанчева.

"И България ще мечтае за родни продукти".

"Получихме много обаждания от дребни животновъди, които са заплашвани от организаторите на протеста, че ако не дойдат утре ще имат проблем", коментира министърът на земеделието Кирил Вътев снощи пред парламентарната земеделска комисия.

Председателят на комисията Десислава Танева беше категорична, че ПП - ГЕРБ по никакъв начин не участва в провокирането на протестните действия.

Министър Вътев обяви още, че държавата подготвя нова държавна помощ, с която ще бъдат подкрепени стопаните, които не могат да получат още средства по украинската помощ.

Парите са от тазгодишния бюджет и ще покрият 70% от енергийните разходи, които трябва да бъдат доказани с разходни документи.

Дали това ще удовлетвори недоволните фермери - ще стане ясно днес, на протеста, който започва в 10:30 ч. пред Министерството на земеделието. 

По публикацията работи: Венцислав Василев
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.

Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!