Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започва 30-ата среща на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа

Снимка: архив

В 11.00 ч. днес официално започва 30-ата среща на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. Домакин е Северна Македония. Очаква се министрите на външните работи на държавите от Западните Балкани да подпишат декларация за съвместна борба с корупцията с фокус върху конфискацията на имущество и използването на дигитализацията.

Председателят на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа за тази година и министър на външните работи на Северна Македония Буяр Османи е разговарял с американския държавен секретар Антъни Блинкън. Блинкън е излетял за Израел веднага след неформалната вечеря в Скопие.

В северномакедонската столица пристигна министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров. Там е и върховният представител на ЕС по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Жозеп Борел. Той заяви, че решението на Северна Македония да разреши участието на руския министър на външните работи в срещата е в съответствие с "общата цел за поддържане на мултилатерализма жив". 

Вицепремиерът и министър на външните работи на България Мария Габриел също пристигна в Скопие за днешното официално откриване на 30-та среща на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. Тя откри в Българския културно-информационен център изложба за Пловдив и се срещна с представители на българската общност в Северна Македония.

Официалният представител на Министерството на външните работи на Руската федерация Мария Захарова нарече, в Telegram канала си "опасна глупост" решението на управляващите в България да откажат въздушен коридор на самолета на Сергей Лавров, ако тя е на борда на самолета.

Захарова е в санкционния списък на Европейския съюз. В изявление на Министерството на външните работи в София се подчертава, че даденото разрешение за прелитане над страната ни на самолета на руския министър на външните работи не се отнася за членове на делегацията му, които са санкционирани съгласно действащото право на Съюза. 

ТАСС съобщи, че самолетът е прелетял до Скопие над територията на Турция и Гърция. 

По публикацията работи: Ерол Емилов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна