Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На Андреевден почитаме Свети Андрей Първозвани

| обновено на 30.11.23 в 07:54
Снимка: pravoslavie.bg

Православната църква почита Свети Андрей, наричан Първозвани, защото станал последовател и ученик на Иисус Христос преди всички други апостоли. Денят на апостола е голям църковен и народен празник.

Когато апостолите се разпръснали по света, за да проповядват Евангелието, Андрей обиколил много земи - Византия, Тракия, Русия, Рим и др. Хората вярвали, че може да излекува страшни и неизлечими болести. За проповядването на християнската вяра свети първоапостол Андрей получава смъртна присъда и е разпънат на кръст. По време на управлението на Константин Велики тялото му било пренесено в Цариград в църквата "Светите апостоли". През 1208 г. главата му била пренесена в църквата "Св. Петър" в Рим, а през 1964 г., за да бъде почетено подобряването на отношенията между Римокатолическата църква и Цариград, тя е дарена на Цариградската патриаршия. Името на апостол Андрей често се среща в Евангелието.

Вярва се, че светията е покровител на мечката и неин заповедник. В много предания се разказва, че той се явява пред хората, яхнал мечка, и прогонва зимата и дългите нощи.

Андреевден е пряко свързан в народния календар с представите за прехода от есента към зимата. В България празникът се нарича Едрей, Едринден или Мечкин ден. Вярва се, че от този ден всичко наедрява  - здраве, богатство, включително и денят, който нараства колкото просено (житно, маково или синапено) зърно. На Андреевден се меси пита и се слагат на масата зърнени храни - жито, леща, грах,  храни, които набъбват, за да расте всичко и да се увеличава през годината.

Имен ден празнуват Андрей, Андрея, Андриан, Андриана, Първан и др. Слушаме отец Стилиян, председател на столичната църква, една от трите в България, носеща името на първия Христов ученик.

Отец Стилиян, председател на една от трите в България, носеща името на първия Христов ученик - тази в София - каза за БНР: 

"Свети апостол Андрей е бил един от най-уважаваните апостоли. Споменава се в благославянето на петте хляба и трите риби, но се споменава и когато има хора, които искат да говорят с Христос. Препредавайки един към друг апостолите, винаги се стига до мнението на свети апостол Андрей, който след това отива и казва: "Наставниче, имаш такъв случай, има такъв случай". Той е свидетел на чудесата и след това до ден днешен прави чудеса". 

По публикацията работи: Венцислав Василев
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.

Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!