Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Акад. Юхновски от ИК за референдума отрече да става дума за начало на политически проект около президента

Продължава събирането на подписи за референдум за запазване на 3 март като национален празник

Акад. Иван Юхновски от Инициативният комитет за провеждане на референдум за националния празник Трети март.
Снимка: БГНЕС

Коалиция "Левицата!" връчи поредните събрани над 2 хиляди подписа за провеждането на референдум за националния празник Трети март на академик Иван Юхновски, който е част от Инициативния комитет за запазване на празника като национален.
Събирането на подписи продължава в цялата страна. Ако се съберат 200 хиляди подписа на граждани с избирателни права, предложението се внася в Народното събрание с предложение за провеждане на допитването до народа.

Ако подписите са над 400 хиляди, отново парламентът трябва да приеме решение за провеждането му.
Академик Юхновски коментира, че каузата е надпартийна и не бива да се оставя в ръцете на политическите лидери на ГЕРБ и на ДПС, които засега обявиха, че няма за подкрепят промяната в Конституцията за смяната на 3 март с 24 май като национален празник на България. 

Академик Юхновски смята, че инициативата за референдума за запазването на Трети март като национален празник няма да прерасне в политически проект на президента Румен Радев.

Иван Юхновски определи тази хипотеза като "абсурдна": 
 
"Няма никакви данни да се твърди, че тази подписка е начало на някакъв политически проект. Абсурд е това и бих казал, че е клевета.

В момента, в който разбера, че се ползва за политически цели, аз прекъсвам, при това по-най публичен начин ще го направя", коментира акад. Юхновски.

Коалиция "Левицата!" ще организира и специално представяне на третото издание на книгата "3 март - празникът на Освобождението. По страниците на българските вестници 1885 - 1944 година." - хронологично подреден сборник от автентични исторически документи. 

Инициаторите на подписката за референдум за националния празник планират да учредят и гражданско сдружение, потвърди тази седмица пред БНР бившият председател на Стратегическия съвет към президента Румен Радев - Александър Маринов, който също част от Инициативния комитет.

И според Маринов засега не се обсъжда дали сдружението би се превърнало в партия на един по-късен етап. 
По публикацията работи: Мария Йорданова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.

Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени