Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лекари в южната част на Ивицата Газа съобщават за трудна ситуация в болниците

Израел разшири офанзивата си в южната част на Ивицата Газа, а палестински лекари отново съобщават за сериозни трудности в работата на болниците там, съобщава се и за обстрели край лечебни заведения. 

Ситуацията в здравните заведения на юг е катастрофална, заявява мениджърът на болница „Ан-Наджар“ в град Рафах. Според Маруан Алхамс в ръководената от него институция лекарите изпитват трудности да си вършат работата заради липсата на лекарства и персонал. По думите му болницата е препълнена и медиците се опитват да оказват помощ на пациентите, но положението е подобно на това в здравните заведения в град Газа преди това.

От Световната здравна организация информираха, че Израел е наредил на персонала й да премести медикаментите от два склада в южната част на Ивицата Газа в следващите 24 часа. В социалните мрежи генералният секретар на СЗО Тедрос Гебрейсесус написа, че според военните причината е, че операцията на армията „ще ги направи неизползваеми“. Той призова израелските сили да отменят заповедта си и да направят всичко възможно да защитят цивилните и гражданската инфраструктура. От армията по-късно отхвърлиха твърденията, че са наредили изпразването на складовете.

„Ал-Джазира“ съобщава за бомбардировки край болница „Наср“ в град Хан Юнис. Според медията обстрелът в района продължава от три часа. На обстрел са подложени и околностите на още едно здравно заведение в града - болница „Ал-Амал“.

Хан Юнис беше обект интензивни атаки през вчерашния ден, а на хората беше наредено да се изтеглят към брега на Средиземно море и към Рафах.

В същото време израелската страна продължава операцията си и в северната част на Ивицата Газа, като удари отново са нанесени в района на болница в едноименния град. 

Заместник генералният секретар на ООН по хуманитарните въпроси Мартин Грифитс заяви, че ситуацията в палестинския анклав става „все по-апокалиптична“.

„На хората е казано отново да се преместят, като разполагат с малко, за да оцелеят и са принудени да правят невъзможен избор след невъзможен избор. Такова откровено пренебрежение към елементарната човечност трябва да спре“, написа той е интернет.

Израелски представители, пожелали анонимност, признаха, че за всеки убит боец на „Хамас“ загиват двама цивилни в Ивицата Газа. Единият от тях каза, че очаква броят на цивилните жертви да намалее в следващата фаза на войната и обясни, че военните използват усъвършенстван софтуер за следена на терена в опит да намалят убитите сред населението.

Според палестинските власти от края на примирието миналия петък са загинали 900 души. Общият брой на жертвите след 7 октомври наближава 16 хиляди.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.

Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!