Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Покана за софийската премиера на документалния филм "Кръговратът на живота в Родопите"

| Интервю
Завръщането на зубъра в Източните Родопи е сред големите успехи на еколозите
Снимка: Еленица Маринова

Тази вечер от 21.15 часа в кино "Люмиер" екипът на Фондация "По-диви Родопи" кани на софийската премиерата на документалния филм "Кръговратът на живота в Родопите". Представянето на филма ще се проведе по време на тазгодишните Дни на предизвикателствата.

12-минутният документален филм се фокусира върху усилията за завръщане на дивия облик в Източни Родопи, каза пред БНР Андреана Трифонова от Фондацията.

"Основната мисия на филма е да покаже нашата дългогодишна работа в региона, която е насочена към възстановяване на изчезнали и редки видове, като лешояди, зубри, диви коне и елени, и така също връзката им с местните хора, бизнеса и развитието на туризма. Всичко това е в основата на този нов филм".

Режисьор на филма е французинът Еманюел Рондо. Той е вдъхновен от идеята за опазване на дивата природа, за това да вдъхновява публиката, да бъде докосната емоционално и провокирана от дивата природа, посочи Трифонова в интервю за предаването "Преди всички". По думите й за Рондо запазената природа в Родопите представлява дългосрочен инструмент за устойчиво местно развитие на общностите. 

Филмът ще има и онлайн премиера в Ютуб канала на фондацията. Тя ще се състои на 14 декември. 

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Анастасия Крушева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна