Чешмата на капитан Петко в Мароня и вековният чинар, под който той е пиел кафе

Къде отекват стъпките на капитан Петко войвода

Нов туристически маршрут в Гърция събира любители на приключенията. Той води по стъпките на капитан Петко Воевода и разказва известни и не толкова истории за живота на легендарния български хайдутин. Туристите имат шанса да посетят..

публикувано на 27.05.23 в 15:29
Поморийското езеро

Гражданско сдружение сигнализира прокуратурата за засипване със земни маси до Поморийското езеро

Сдружението "Граждани за Поморие" подаде жалба в прокуратурата заради засипване със земни маси в района на Поморийското езеро, съобщиха от неправителствената организация. Според местните хора засипването нарушава екоравновесието на водния басейн и..

публикувано на 15.05.23 в 06:50

Броят на врабчетата в България намалява

Броят на врабчетата у нас продължават да намалява. Тази полезна за човека птица, която е свикнала да живее близо и заедно с нас, изчезва именно заради хората. За седма поредна година се проведе кампанията на Българското дружество за защита на..

публикувано на 07.05.23 в 07:57

Столичната община включва и детските градини в проект за насърчаване на разделното събиране на отпадъци

Столичната община включва и детските градини в проект за насърчаване на разделното събиране на отпадъци. В 197 училища вече има контейнери, като такива ще бъдат раздадени и във всички общински детските градини. "Разделното събиране е най-интелигентният..

публикувано на 07.05.23 в 05:30
Египетски лешояд

Двойка египетски лешояди се прибраха в България

Преди броени дни известната в цял свят двойка египетски лешояди се завърна в България в гнездото си близо до град Провадия. Вече 13 години орнитолозите наблюдават на живо редките птици в YouTube, благодарение на инсталираната в гнездото им..

публикувано на 30.04.23 в 06:21
Ветрогенератори в германски териториални води

Гигантски вятърен парк в Северно море - между икономическите ползи и заплахата за екосистемите

Енергийният преход в Европа прави първите си гигантски крачки. Девет държави обединяват усилия, за да превърнат недружелюбното Северно море в най-големия европейски източник на вятърна енергия . Лидерите на Норвегия, Дания, Германия, Нидерландия,..

публикувано на 29.04.23 в 11:45
ТЕЦ

Петко Ковачев: Стара Загора виси като гюле на целите 1,2 милиарда евро за справедливия преход

Приключи последната информационна среща за напредъка на териториалните планове за справедлив преход, организирана от МРРБ. Ще загуби ли България 1,2 милиарда евро безвъзмездни средства от Фонда за справедлив преход, ще стане ясно през юни. "За..

публикувано на 27.04.23 в 09:16
Мария Алкалай и Езекиел Ведана да Роса

Мария Алкалай: Важните теми трябва да се доближат до ежедневието на новите поколения

Ателието за обучителни иновации събира на едно място  учители, родители и ученици  , които да създават заедно иновации в образованието. това обясни пред БНР  Мария Алкалай, сдружение „Възможности без граници“ " Често чуваме, че децата само играят..

публикувано на 24.04.23 в 11:23

Ларнака става "зелен" град за колоездачите до 2030 г.

Кипърският крайбрежен град Ларнака, известен туристически район, ще стане „зелен“ град за колоездачите до 2030 г. Това предвижда одобреният амбициозен план за изграждане на „зелена“ градска пътна мрежа на стойност 13 млн. евро, които са осигурени от..

публикувано на 23.04.23 в 09:30

Столичната община създава „зелени острови“ в партньорство с университетите в града

До 5 май районните кметове трябва да извършат първото косене на зелените площи в междублоковите пространства, съобщи зам. кметът по екология в София Десислава Билева. "Извършва се косене във всички основни градски градини и паркове на София...

публикувано на 23.04.23 в 06:47