Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Мудис" понижи до негативна от стабилна перспективата за кредитния рейтинг на Китай

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Агенция "Мудис" (Moody's) потвърди кредитния рейтинг на Китай на ниво "А1", но преразгледа надолу неговата перспектива от "стабилна" на "негативна", позовавайки се на увеличените рискове, произтичащи от устойчиво по-ниския средносрочен икономически растеж и продължаващото преструктуриране на сектора на имотите.

Освен това възникват опасения поради увеличените доказателства за финансова помощ, предоставяна от правителството и по-широкия публичен сектор на финансово обтегнати регионални и местни правителства и държавни предприятия, които представляват значителни рискове в посока надолу за фискалното здраве и икономическата стабилност на Китай и институционална устойчивост, посочи още кредитната агенция.

Това е първата промяна в оценката, дадена от "Мудис", откакто агенцията намали рейтинга на Китай с една степен до "А1" през 2017 г., позовавайки се тогава отново на очаквания за забавяне на икономическия растеж и нарастване на дълга.

Moody's също така прогнозира нарастване на БВП на Китай с 4,0% както през 2024 г., така и през 2025 г. За периода между 2026 и 2030 г. агецнията очаква осреднен икономически растеж от 3,8 на сто.

Министерството на финансите на Китай изрази "разочарование" от решението на Moody's да понижи кредитната перспектива пред втората по сила световна икономика.

"Притесненията на Moody's относно перспективите за икономически растеж на Китай, фискалната устойчивост и други аспекти са ненужни“, казаха от министерството.

Към настоящия момент кредитният рейтинг за Китай на другите водещи агенция "Стандард енд пуърс" (Standard & Poor's) и "Фич" (Fitch) е на ниво "А+" със стабилна перспектива.

По принцип кредитният рейтинг се използва от държавни инвестиционни фондове, пенсионни фондове и други инвеститори, за да се прецени кредитоспособността на Китай, като по този начин има голямо влияние върху разходите за заеми на страната.


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени