Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бълъгария вече има своята нова високотехнологична сграда на институт GATE

Премиерът Николай Денков и вицепремиерът Мария Габриел откриха новата високотехнологична сграда на GATE - първия институт в България и Югоизточна Европа в областта на големите данни и изкуствения интелект. 


"Това, което виждаме днес беше една мечта, която даже не знаехме дали ще се реализира. Но знаехме, че ако не опитаме, тя никога няма да бъде реалност. Спомням си, когато правихме първата копка тук аз казах, че в България има водещи световни научни центрове, че те трябва да бъдат подкрепени. Те трябва да бъдат видими не само в чужбина, защото там ги знаят, но и да бъдат видими в България. Моделите, които успяват са точно такива като GATE – горещи, много важни научни теми на фронта на световната наука в сътрудничеството с едни от най-добрите в света" посочи министър-председателят ни в словото си.

Според вицепремиера Мария Габриел GATE е пример за устойчиво сътрудничество в трансфера на технологично знание и опит. 

"Вие превръщате научните постижения в практически решения от обществена полза. Вие показвате, че да си визионер не е достатъчно. Вярвам, че новата високотехнологична инфраструктура и сградата на GATE ще бъде ключов фактор в развитието на устойчивата изследователска култура в България. Вярвам, че тя ще даде възможност на още хиляди български таланти да реализират идеите си на родна земя", отбеляза тя.


Директорът на GATE, проф. Силвия Илиева, представи постиженията на Института като изтъкна ролята на международния екип от изследователи и експерти, като подчерта целта на организацията – да бъде проводник на промяната в националната система за изследвания и иновации, да създаде уникална изследователска среда, която да постави България на картата на Европа и да работи върху проблеми с обществено значение. 


Като начин за постигане на тази цел тя отбеляза сътрудничеството с над 250 партньори от България и Европа, участията в европейски инициативи, в над 20 национални и международни проекти, създаването на над 85 публикации в реномирани издания и първата магистърска програма "Технологии за големи данни" съвместно с Факултета по математика и информатика на СУ.

На свой ред председателят на УС на GATE и доскорошен ректор на СУ, проф. Анастас Герджиков, изрази гордостта си от това, че Алма матер участва във всички Центрове за върхови постижения в страната. 


След официалното откриване на сградата събитието продължи с годишния форум на GATE, чиято първа сесия представи "Визия за данните, изкуствения интелект и пространствата от данни". В нея участваха изтъкнати международни експерти и бизнес лидери сред които представители на  Министерството на иновациите, Big Data Value Association, Технологичния университет Чалмърс, Европейската обсерватория за дигитални медии, и др.


Снимки: Институт GATE

По публикацията работи: Eкип на БНР

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени