Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Всеки човек трябва да намери своето зарядно

Как да контролираме не само физиката, но и съзнанието си, как да се храним сега по време на коледните пости и в празничните дни без да лишим организма си от полезните вещества? Как да възпитаваме у себе си въздържание и воля? Отговорите от д-р Йорданка Господинова, наш традиционен гост по темата, която също е и поетеса (повече в края на файла "музата е своеволна"):

"Сега сме в периода на Коледните пости. Смисълът им не е диетичен, подхождаме философски. Това е времето на чудесата и пречистваме душата си. Правим равносметка и начертаваме новите си цели. Стана модерно да се пости. А това е съкровен акт, човек трябва да го прави за себе си.
Предизвикателство е всяка промяна в начина на живот. Всеки трябва да опита. Искаме всичко да се случи тук и сега. Това също е грешка. Ако ни е трудно, можем да опитаме със седмица, 10 дни. Не сме грешни, ако изпълним част от Коледния пост.
По време на поста трябва да подхождаме с идеята за балансирано хранене. Най-голямото предизвикателство са протеините. Най-грешното е да се натоварим със захар и други въглехидрати. Животинските продукти може да се заменят с варива, ядки, сушени плодове. Водата е изключително важно - денят да започва с вода, половин литър. И преди всяко хранене. Общо 7-8 чаши на ден.
Подходът към храната е свързано със здравословното състояние. Ако приемаме медикаменти - да се консултираме с личния си лекар. Бананите и гроздето - трябва да сме внимателни с тях. Плодовете и варивата са бавно действащи въглехидрати. Вечер не е желателно да консумираме плодове - съветът ми вечер да се консумират зеленчуци и протеини.
Печените ябълки и круши са полезни, съветът ми е да предпочетем смутита пред фрешове. Духовната храна е индивидуална за всеки човек. Това може да е разходка, книга, йога. Всеки човек трябва да намери своето зарядно.
Свикнали сме като че ли празникът да е на маса. Преяждането е грешен път. Да успеем да овладеем емоционалното хранене! Усещането за награждаване е най-характерният му белег, а то е път към преяждане. Колкото по-разнообразна е храната, толкова по-голямо е натоварването. Балансът е да консумираме с мярка - да не се консумира нито месо, нито въглехидрати сутрин, обед и вечер.
По-добре действат плодовете от географската ширина, на която е живял. Контролирането на теглото през зимата е предизвикателство. Трябва да подходим информирано и разумно. Да не делим сезоните, да ограничим приема на мазни и тестени. Алкохолът да е в умерени количества, винаги с вода. Туршиите могат да доведат до повишаване на кръвно и обостряне на гастрити, но ферментационните ензими могат да влияят положително - да ги консумираме отговорно.
Всичко е начин на мислене. От "аз не мога" до "аз искам". Да бъдеш в хармония. Всеки път започва с първата крачка."

По публикацията работи: Людмил Фотев
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.

Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!