Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Надя Калвиньо беше избрана за председател на Европейската инвестиционна банка

Надя Калвиньо
Снимка: БГНЕС

Министрите на икономиката и финансите на Европейския съюз избраха испанския първи вицепремиер и министър на икономиката Надя Калвиньо за председател на Европейската инвестиционна банка. Тя ще поеме поста от 1 януари 2024 г. и ще замени германеца Вернер Хойер.

"Постигнахме консенсус относно кандидатурата на Надя Калвиньо за следващ президент на Европейската инвестиционна банка", обяви белгийският финансов министър Винсент ван Петегем, чиято страна ръководи подбора за ротационното председателство на Управителния съвет на банката. Въпреки че Калвиньо е единственият кандидат с достатъчна подкрепа, решението  трябва да бъде одобрено и от Съвета на директорите на Европейската инвестиционна банка.

"Подкрепата на финансовите министри за нашата кандидатура е много добра новина. Това е първият път, когато Испания ще оглави Европейската инвестиционна банка“, каза Калвиньо от Брюксел, след като научи за решението.

Тя спечели надпреварата за председател на публичната банка на ЕС срещу заместник-председателя на Европейската комисия Маргрете Вестагер, която напусна временно поста си, за да участва в процеса на подбор, представителя на централната банка на Италия Даниеле Франко; и двама от настоящите заместник-председатели на ЕИБ, дясната бивша министърка на финансите на Полша Тереза Червинска и социалистът от Швеция Томас Йострос, който е и бивш министър на енергетиката.

Бордът на директорите на ЕИБ ще се събере още в сряда, за да приключи процеса по избор и да може Калвиньо да заеме поста от 1-ви януари следващата година. Мандатът й ще бъде шест годишен, а заплатата й ще е равна с тази на председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, която е около 370 000 евро годишно.


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени