Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отлага се таксата за пренос на руски газ през България

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов (вляво) и съпредседателят на парламентарната група на ПП-ДБ Кирил Петков дадоха съвместно изявление в Народното събрание
Снимка: БГНЕС

Партиите, които подкрепят правителството, са се разбрали да се отложи влизането в сила на таксата от 20 лв. за мегаватчас за пренос на руски газ през България. Това съобщиха лидерите на ГЕРБ и ПП-ДБ Бойко Борисов и Кирил Петков.

Решението идва два месеца, след като транзитната такса беше прокарана в парламента.

В кулоарите на парламента съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков обясни, че законът ще бъде променен отново, за да се отложи влизането в сила на таксата:

"В момента отлагаме прилагането. Работим заедно с Европейската комисия и когато EK ни даде цялостен механизъм, тогава ще го приложим отново, ако успеем да намерим такъв механизъм. Ще следваме общия европейски подход. Тази такса не трябва да бъде едностранна от страна на България. Трябва да се работи с ЕК, така че заедно с всички европейски страни този тип такси могат да бъдат наложени по начин, по който реално да имат ефект и върху икономиката на Руската федерация".

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обвърза отпадането на таксата за пренос на газ с приемането на страната ни в Шенген:

"Тъй като сме доста, доста близко до Шенген и всякакви варианти по някакъв начин това да ни спъне в последния момент, като например тази такса, с колегите решихме така да подходим - да приложим правилния т. нар. "европейски подход". Това ще успокои във всички случаи държавите след нас и добросъседството, което винаги е било в нашите основни прерогативи, ще продължи да бъде такова".

България цели пълноправно членство в Шенген и трябва да има ясна дата за прием на страната ни и по суша, подчерта още Бойко Борисов:

"Това е нещото, което най-много касае нашия транспортен бизнес, икономиката и всичко останало. Затова претенциите, които имат, ние ще ги удовлетворяваме със свършена работа, но много ясно искаме да се знае какво се желае от България, а то е - пълноправно членство".

За решението на лидерите на подкрепящите правителството формации да отпадне събирането на таксата за пренос на руски газ през страната ни, премиерът Денков поясни, че в момента се търси общоевропейски механизъм и допълни:

"Вчера или онзи ден излезе едно съобщение на Европейската комисия, че всяка държава може да спре руския газ, без да бъде наказана за това. Така че търсим общоевропейска рамка, в която да влезе това решение за таксита. Очакваме дискусията на европейско ниво да приключи с решение, което ние да можем да приложим. Ако можехме ние да кажем какво да европейско решение, вече да сме го казали".

ДПС смята, че България не трябва да се съгласява да бъде приемана ограничено в Шенген само по отношение на въздушния трафик. 

Председателят на ПГ на движението Делян Пеевски заяви, че приема отпадането на таксата за пренос на руски газ през България: 

"За Шенген смятам, че това е недостатъчно и не трябва да го приемаме. По темата за таксата, обсъдихме го с колегите, подкрепяме го, за момента ще я спрем тази такса. Това, което видях от колегите, ние ще го подкрепим, за да дискутираме с Европейската комисия".

Сделка за евентуалната покупка на "Лукойл" ще бъде финализирана с одобрението на Народното събрание, съобщи още Петков:

"Така целият български народ ще се запознае с евентуалния купувач, ако има такъв, ще се вземе абсолютно прозрачно решение и ще избегнем всякакви спекулации, че едва ли не някакви задкулисни интереси или офшорки могат да се кандидатират за купуването на този стратегиески актив".
По публикацията работи: Георги Даскалов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.

Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!