Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Грандиозен спектакъл за рождения ден на клуб "Илиана"

Един от най-успешните клубове по художествена гимнастика в България "Илиана" отпразнува своя 30-годишен юбилей с уникален спектакъл. В препълнената зала "София" в столицата чрез танци беше разказана историята на клуба, като беше обърнато специално внимание на държавите, в които гимнастичките на "Илиана" са печелили големи отличия. Началото беше поставено със сребърния медал на ансамбъла на олимпийските игри в Атланта през 1996 година. Тогава в състава представителка на клуба е Мария Колева.


Със специални плакети бяха отличени всички гимнастички, спечелили отличия от най-големите форуми като Мария Колева, Елизабет Паисиева, Стела Султанова, Кристина Рангелова, Елеонора Кежова, Зорница Маринова, Силвия Митева, Християна Тодорова, Ренета Камберова, Михаела Маевска, Любомира Казанова, Ерика Зафирова и Стефани Кирякова.

Заслужено признание получиха и треньорите Татяна Стоянова, която е съосновател на клуба заедно с президента на БФХГ Илиана Раева, Весела Димитрова, Даниела Велчева, Мариела Пашалиева, всички хореографи и хората от администрацията.


Специални гости бяха трикратните световни шампионки Мария Гигова, Мария Петрова, Невяна Владинова и всички от Управителния съвет на Българската федерация по художествена гимнастика.


Кулминацията на шоуто беше изпълнението на живо на Евгени Димитров-Маестрото и Невена Цонева и сегашните "златни момичета" на клуба - Стилияна Николова, Ева Брезалиева, София Иванова, Дара Стоянова,  Магдалена Вълкова, както и отказалата се вече от активния спорт Татяна Воложанина. 


Спортен клуб "Илиана" е основан през 1993 година и е първият частен клуб в България. Председател и основател на клуба е световната и европейска шампионка по художествена гимнастика Илиана Раева до декември 2012 година, след тази дата председател на клуба става треньора на бронзовите медалистки от олимпийските игри в Рио 2016 - Ина Ананиева.

В момента в клуб Илиана тренират 100 картотекирани състезателки, още 50 деца в подготвителните групи и работят общо 13 треньора.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна