Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В подножието на Олимп е гробът на Орфей

Поемаме към Гърция, само че с един малко по-екстравагантен поглед. Знаем, че съседната държава е любимо място за летуване на българите, много от тях дори притежават ваканционни жилища там.  Режисьорът Стилиян Иванов обаче харесва Гърция през зимата. През топлия сезон избягва пренаселените плажове, но изчезнат ли туристите, настава неговото време. Запитах го не е ли пълна пустош и скука. Все едно да харесваш Венеция през декември!

А Стилиян ни отвежда в уж познатата Гърция до мястото, където е погребан Орфей. Режисьорът вече четири години живее за постоянно в подножието на планината Олимп и сякаш всеки ден разкрива нова тайна.

Някои може да опонират, че мястото за вечен покой на митичния тракийски певец не се намира в подножието на планината Олимп в Гърция. Защото легендите за тракийското светилище край село Татул в Източните Родопи нашепват: античният певец е погребан там.

Като практична представителка на зодия Дева обаче, аз върнах Стилиян от бита на хората опреди две хиляди години към собственото му съществуване далеч от хората с въпроса дали не трябва да кара 40 км за да си купи пакетче сол. Да, но природата като вдъхновение и творческа дисциплина надделяват. Около режисьорът изобилства от интересни места за посещение – планината Олимп, пещерата на Света Петка и пещерата на Афродита. Не си мислете, че са на едно място. Скалните образувания са две и в близост до Ливитра в Гърция.

Пауни, котки, кучета, олимпийски богове… в такава изискана компания си живее режисьорът Стилиян Иванов в Гърция и твърди, че зимата е най-подходящият сезон да се почувстваш щастлив в съседната държава.


Снимки: архив Стилиян Иванов

По публикацията работи: Росица Михова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна