Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕБВР удвоява кредитирането на Украйна след увеличаване на банковия капитал с 4 млрд. евро

Акционерите в Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) се споразумяха за увеличение на нейния капитал с 4 млрд. евро, което ще й позволи да удвои кредитирането на Украйна, стимулирайки плановете за икономическо съживяване на разкъсаната от война страна, съобщават Ройтерс и "Файненшъл таймс".

Увеличението, третото в историята на банката, ще доведе нейната капиталова база до 34 млрд. евро, след като влезе в сила на 31 декември 2024 г. То идва в момент, когато двустранните донори на Украйна, най-вече Съединените щати, показаха признаци на "умора", която натежа върху цените на облигациите на Украйна.

ЕБВР вече е най-големият институционален кредитор за корпоративния сектор на Украйна и е отпуснала заеми за около 3,7 млрд. евро от началото на пълномащабната руска инвазия в нейната съседката през февруари миналата година. Това вече представлява удвояване на отпуснатите от банката заеми в размер на 1 млрд. евро преди началото на войната.

Голяма част от тях средствата бяха отпуснати за спешно финансиране, за да се подпомогне поддържането на критичната инфраструктура на Украйна, включително енергийната мрежа, която беше ударена от руски ракети и дронове, както и за изграждане на железопътни възли за улесняване на износа за ЕС.

Одил Рено-Басо - президентът на Европейската банка за възстановяване и развитие

Увеличението на капитала, което беше обявено от ЕБВР във вторник, ще й позволи да повиши годишните заеми за Киев до 3 млрд. евро, след като започне цялостното възстановяване на страната, заяви за "Файненшъл таймс" председателят на ЕБВР Одил Рено-Басо. Към този момент Украйна ще представлява една пета от общия кредитен портфейл на банката.

"Това е критичен момент за Украйна. Руските власти залагат, че подкрепата за нея от международната общност е на изчерпване. Но нашето увеличение на капитала, масово подкрепено от нашите акционери, е знак, че тази подкрепа няма колебание", каза Рено-Басо.

Тъй като не се вижда край на войната, украинските съюзници насочиха вниманието си от дългосрочното възстановяване към поддържането на икономиката на Украйна по време на конфликта, посочи той и добави:

"Всички се фокусират върху това, което трябва да се направи сега в краткосрочен и средносрочен план".

ЕБВР има 72 национални акционери в допълнение към Европейския съюз и Европейската инвестиционна банка, като е инвестирала повече от 190 милиарда евро от основаването си през 1991 г.

ЕБВР, чиито акционери включват държави от ЕС, Обединеното кралство и САЩ, не предоставя бюджетна подкрепа на правителствата, така че увеличението на капитала няма да помогне за покриване на дефицита на Украйна, произтичащ от неуспеха на Конгреса на САЩ и ЕС да одобрят пакети за помощ съответно на стойност 60 милиарда долара и 50 милиарда евро.

Но Рено-Басо каза, че е от съществено значение да има "редовност и предсказуемост" в плащанията на чуждестранна помощ за Украйна, за да може страната да изплаща заплати и пенсии, което ѝ позволява да поддържа вътрешното търсене.

"Цената да не подкрепяме Украйна ще бъде по-висока, отколкото да я подкрепяме“, добави още тя.

През миналата седмица управляващият директор на МВФ Кристалина Георгиева посочи пред "Файненшъл таймс", че Украйна разполага само с няколко месеца, преди да бъде принудена да направи драстична "корекция" в управлението на икономиката си.

ЕБВР финансира държавни предприятия като украинския оператор на електрическа мрежа "Укренерго" и националната железница  “Укржелезница”, които в противен случай биха изисквали финансиране от правителството.

Банката също така подкрепя украинския бизнес чрез схеми за споделяне на риска с банките и финансиране за малки и средни компании. Поддържането на икономическия растеж ще увеличи данъчните приходи на Киев и в крайна сметка ще го направи по-малко зависим от чуждестранна помощ, което беше проява на "слабост", каза Рено-Басо.

Рено-Басо също така приветства "удивителната" устойчивост на украинския частен сектор. След спад с близо една трета през 2022 г. икономиката на Украйна се очаква да нарасне с 4,5 процента въпреки руските атаки срещу енергийната мрежа и логистиката.

Ръководителят на ЕБВР каза, че фокусът на кредитора върху "реалната икономика" допълва "бюджетната подкрепа, получена от Украйна, предоставена от МВФ и в ЕС и, надявам се, от САЩ".

Украйна показа, че е способна да проведе икономически и управленски реформи по време на война, каза шефът на ЕБВР. Банката отбеляза, че съчетава кредитиране с политически съвети. Нейният приоритет беше актуализирането на украинските закони за корпоративно управление на държавните предприятия, изискващи независими съвети и експертни директори.

Административният капацитет в областта на финансите, проектирането и управлението на проекти беше голямо предизвикателство за Украйна, въпреки че беше "по-голям проблем" в министерствата, отколкото в реформираните държавни предприятия като "Укренерго".


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени