Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Президентът на Куба: Няма неолиберален пакет срещу народа

Раул Кастро (вляво) и Мигел Диас-Канел (вдясно)
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Президентът на Куба Мигел Диас-Канел отрече обявените по-рано през седмицата мерки да са част от неолиберален пакет. Те включват увеличение на цената на горивата и други услуги и прекратяване на универсалната субсидия за основни хранителни стоки. 

В реч пред парламента президентът заяви, че „няма неолиберален пакет срещу народа, нито кръстоносен поход срещу  малките частни фирми, нито премахване на базовата кошница, каквито опорни точки контрареволюцията се опитва да наложи на общественото мнение според Диас-Канел. Същевременно призна:

"Нищо не би ни направило по-щастливи от това да обявим, че заплатите се повишават и че ще имаме достатъчно валута и гориво, за да сложим край на неудобствата, причинени от недостига".

Куба е в сериозна криза с недостиг на основни продукти (храни, горива и лекарства), необуздана инфлация, чести спирания на тока и частична доларизация на икономиката.

В сряда премиерът Мануел Мареро обяви плана, който включва увеличение на цените на горивата, електричеството, газа, питейната вода и други услуги. Освен това предвижда края на универсалната субсидия за продуктите, разпространявани по купонна система, действаща на острова от 60 години.

Това е един от най-големите планове за макроикономически промени от десетилетия, който се стреми да намали държавните разходи чрез повишаване на субсидираните от държавата цени. Министър-председателят обяви също, че през следващата година правителството ще промени официалния обменен курс на песото спрямо долара.

Президентът Диас-Канел увери, че шоковите мерки, няма да засегнат народа.  Диас-Канел посочи, че „дълбоките изкривявания и структурни деформации“ в икономиката се дължат на засилването на икономическото ембарго на Съединените щати, ефектите на кризата в международните икономически отношения, а също и на „вътрешни грешки". 


По публикацията работи: Венцислав Василев
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна