Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Куба с драстични мерки за подобряване на икономиката

Президентът на Куба Мигел Диаз-Канел.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Властите в Куба обявиха драстични икономически мерки за преодоляване на кризата, включващи ръст на цените на горивата и други стоки и услуги.  Това е един от най-амбициозните планове от десетилетия, който се стреми да намали държавните разходи чрез повишаване на субсидираните от държавата цени.

Премиерът Мануел Мареро обяви плана, който включва увеличение на цените на горивата, електричеството, газа, питейната вода и други услуги. Освен това предвижда прекратяване на универсалната субсидия за продуктите, разпространявани по купонна система, действаща на острова от 60 години.

В реч пред парламента президентът Мигел Диас-Канел заяви, че "няма неолиберален пакет срещу народа, нито кръстоносен поход срещу малките частни фирми".

Същевременно призна: „Нищо не би ни направило по-щастливи от това да обявим, че заплатите се повишават и че ще имаме достатъчно валута и гориво, за да сложим край на дефицита.

Куба е в сериозна криза с недостиг на основни продукти (храни, горива и лекарства), необуздана инфлация, чести спирания на тока и частична доларизация на икономиката.

Министър-председателят обяви също, че през следващата година правителството ще промени официалния обменен курс на песото спрямо долара.

Президентът Диас-Канел посочи, че проблемите в икономиката се дължат на засилването на икономическото ембарго на Съединените щати, ефектите на кризата в международните икономически отношения, а също и на "собствени грешки". 

По публикацията работи: Георги Николов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна