Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Кипър са в ход 31 обществени проекта за близо 900 млн. евро по националния ПВУ

Снимка: Алами/Ройтерс

В Кипър са в ход 31 обществени проекта на стойност почти 900 млн. евро, които ще бъдат изпълнени през 2024 - 2025 г. с финансиране от националния План за възстановяване и устойчивост, съобщиха от Министерството на транспорта и благоустройствените работи.

Обширната програма включва изграждане на обществени сгради, магистрали, крайморски съоръжения.

Пет от проектите на обща стойност 30 млн. евро се очаква да бъдат завършени до дни, още в тази година.

Сред тях е програмата за доставка, инсталиране и поддръжка на софтуер за управление на трафика, обхващащ цялата междуградска и главна градска пътна мрежа на Кипър. Той е на стойност 1 млн. евро.

Строителството на девет важни обществени сгради е започнало и предстои да приключи в следващите две години. Предвиденият за тях бюджет е над 310 млн. евро.

Един от най-големите проекти в тази група, за който ще бъдат похарчени 101 млн. евро, е центърът за настаняване на мигранти в област Ларнака, който трябва да бъде открит през 2025 г.

С над 550 млн. евро ще бъдат изпълнени 22 пътни и морски проекта. В ход са работите по редица участъци от магистрали в района на Никозия, Лимасол и Пафос. С 10 млн. евро ще бъдат изградени защитни съоръжения за бреговата линия и вълноломи в област Ларнака.


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени