Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Масови протести в Буенос Айрес срещу мащабните реформи със съкращения на служители

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Хиляди аржентинци протестираха по улиците на Буенос Айрес срещу мащабните реформи със съкращения на служители и строги мерки за икономии. Те бяха предприети от новия президент Хавиер Милей, който спечели изборите с обещание да възстанови икономиката.

На демонстрациите се стигна до сблъсъци с полицията.

Аржентинските синдикати отговориха с масови демонстрации на лавината от мерки на новия президент Хавиер Милей.

Той обяви около 300 реформи с различен обхват. Няма да бъдат подновени договорите на над 5000 служители, наети тази година преди встъпването на Милей в длъжност. Ще бъдат преразгледани договорите на други, които работят по-отдавна. Орязване на транспортните и енергийните субсидии също е част от мащабния план на новата власт за съкращения с цел съживяване на икономиката. Предвижда се и приватизация на държавни индустрии с цел стимулиране на износа и инвестициите. 

Хавиер Милей, който встъпи в длъжност на 10 декември, се определя като анархокапиталист, борещ се срещу "политическата каста" в Аржентина.

На фона на очакваната инфлация от около 200 процента до края на годината и растящата бедност Милей обеща да намали заплатите в бюджетния сектор и държавните регулации. Властите предупредиха и за мерки срещу демонстранти, които блокират пътища. Синдикатите оспорват правото на Милей да въвежда мерки с извънредни укази, като по този начин заобикаля парламента.


По публикацията работи: Венцислав Василев
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна