Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Новозеландците посрещнаха 2024-та със светлинно шоу от най-високата сграда в Южното полукълбо

Светлинното шоу от Скай Тауър в Окланд.
Снимка: АП/БТА

Жителите на тихоокеанския остров Киритимати (о-в Рождество), на който живеят около 5000 души, посрещнаха първи в света новата 2024 г. с фойерверки и партита на открито в южната част на Тихия океан.

Киритимати, най-големият остров на тихоокеанската островна държава Кирибати, е първият населен остров, на който започва всяка нова година.

Жителите на островите от архипелага Чатъм, част от територията на Нова Зеландия, също отбелязаха новата 2024 г. минути по-късно. На островите, разположени на около 800 км източно от Южния остров на Нова Зеландия, живеят близо 700 души.

А новозеландският Оукланд стана един от първите големи градове, които отпразнуваха началото на 2024 със зашеметяващо светлинно шоу и фойерверки 

Хиляди хора се събраха да гледат зарята от най-високата конструкция в Нова Зеландия - Скай Тауър, и светлинното шоу в центъра, предаде Асошиейтед прес.

Лекият дъжд, продължил през целия ден, се разсея към полунощ над града с население 1,7 милиона души, преди да започне обратното броене на светещ цифров дисплей близо до върха на 328-метровата комуникационна и наблюдателна кула.

Шоуто продължи пет минути и половина, през които бяха изстреляни 500 кг пиротехнически средства, съобщава ДПА, като допълва, че Скай Тауър е най-високата кула не само в Нова Зеландия, но и в цялото Южно полукълбо.

Столицата Уелингтън също посрещна Нова година с фойерверки и музика.

Новата година пристигна в островната държава Самоа, Тонга, някои региони на Антарктика, Фиджи, част от източна Русия, както и в Австралия.

2024 година настъпи в източна Австралия в 15.00 часа българско време. Пищна празнична заря и светлинно шоу озаряваха небето над Харбър бридж и Операта в Сидни в продължение на 12 минути под одобрителните възгласи на многобройните зрители.

Новата година посрещнаха хората и в столицата Канбера, и в Мелбърн. 
По публикацията работи: Мария Йорданова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна