Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Председателите на парламентите на България и Виетнам искат засилване на сътрудничеството между двете страни

Снимка: Виолета Ашикова

За засилване на инвестиционното сътрудничество между България и Виетнам се обявиха председателят на Народното събрание Росен Желязков и виетнамският му колега Въонг Дин Хуе. Днес е третият ден от официалното посещение на Росен Желязков във Виетнам.

Председателят на българския парламент Росен Желязков беше посрещнат официално в Националното събрание на Виетнам. Българската и виетнамската делегации проведоха пленарни разговори и заявиха решителност за засилване на по-тясното и ефективно сътрудничество между двете страни. В изявление председателят на Националното събрание на Виетнам Въонг Дин Хуе посочи България като приоритетен партньор в рамките на членството ѝ в ЕС и оцени високо българския политически акт с  Ратификацията на Споразумението за защита на инвестициите между Виетнам и ЕС:

"С ползотворното сътрудничество през годините имаме солидна основа да вярваме, че отношенията между двата парламента ще бъдат издигнати на високо ниво и ще допринесат за укрепване на приятелските отношения и многостранното сътрудничество между Виетнам и България".

Снимка: Виолета Ашикова

Росен Желязков и Въонг Дин Хуе очертаха областите за сътрудничество със значим потенциал: селското стопанство, енергетиката, сигурността, отбраната, туризма, културата, образованието и вноса на розово масло и фармацевтични продукти от България.

Председателят на Народното събрание декларира, че още през тази година ще се проведат политическите консултации между България и Виетнам на ниво външни министри и ще се състои 24-ото заседание на Смесената комисия по икономическо и научно-техническо сътрудничество:

"Тази година следва да бъде попълнена договорната база с работа по Спогодбата за трудовата миграция между двете страни, която би дала добра основа за нуждите на българския пазар".

Официалното посещение на Росен Желязков се осъществява непосредствено след визитата на председателя на Националното събрание на Виетнам у нас през септември миналата година. Желязков ще проведе срещи и с президента на Виетнам Во Ван Тхъонг, и с премиера Фам Мин Чин. През 2025 г. България и Виетнам ще отбележат 75 години от установяване на дипломатически отношения.


По публикацията работи: Георги Николов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна