Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Годишни награди на бегаческото общество

8
Снимка: Марта Димитрова



На Ивановден, 7 януари, бяха раздадени Годишните награди на бегаческото общество, с които любителите-бегачи отличават най-добрите в своята общност. В началото - събитие, организирано на шега, днес връчването на отличията е с вече 11-годишна традиция. 

Всяка година членовете на най-голямата Фейсбук група за бягане у нас правят предложения в няколко категории, после жури от активни състезатели и треньори отсява финалистите, а победителите са избирани с таен вот от журито. Наградите бяха раздадени на церемония в столичен бар. Заведението беше пълно с развеселени хора, които веднъж годишно се срещат не на старта и не по шорти, а в официални дрехи, някои - направо като за червения килим.

Сара Минкова получи наградата за дебют при жените, а при мъжете беше отличен дебютът на незрящия Виктор Асенов, който, с помощта на приятели, съпровождащи го по трасето, успя през изминалата година да завърши няколко тежки планински ултрамаратона. 

"Хора, не се отказвайте - без значение дали бягате, или правите нещо друго, намарете си Вашето хоби, Вашето вдъхновение, Вашето нещо, за което да се хванете. Просто трябва да бъдете действени и да си следвате целите неуморно", каза Виктор, който беше съпроводен от кучето-водач Тади.

Виктор Асенов и кучето Тади
Снимка: Румен Димитров

За категорията "машина" най-много подкрепа получиха Моника Филипова и Димитър Атанасов.

"През годините се стремя да не отдавам значение на мнението на хората, но съм поласкана, че Надежда Ангелова ме номинира. Уважавам също старанието и отделянето на време за организацията на събитието", написа Моника, която не беше на церемонията.

“Ветеран на годината” стана Юлияна Стоянова при дамите и 69-годишният състезател Боян Лефтеров при мъжете. Най-оригиналният “гърчопис” беше на Георги Добрев, а Емил Генов взе наградата в категорията “избухване”.


Снимка: Марта Димитрова

Верадина Начева получи две награди - за прогрес при жените (при мъжете първи там стана Александър Христов) и първо място в генералното класиране на Българската федерация по скайрънинг. Наградите на федерацията бяха раздадени на същата церемония. При мъжете там с най-много точки е Тенчо Жеков.

Верадина беше видимо развълнувана: 
"Голямо щастие и голяма радост ми носи този нов контакт с природата. Беше супер голям стимул за мен да видя, че ми се получава добре в един такъв спорт, и да разбера, че човек дори и на 40-годишна възраст да започне нещо ново, то може да му се получава добре, когато го прави с душата си и със страст". 

Верадина Начева
Снимка: Румен Димитров

Традиционно, най-голямо оживление предизвика призът “Модна икона”, с който отличават не тези, които бягат добре, а онези, които изглеждат така, сякаш могат да бягат добре, пошегуваха се организаторите. На високите критерии на взискателното жури отговориха Мирослав Спасов - при мъжете, и Детелина Радославова - при дамите. 
В категорията "видео" беше отличено "До Дъскотна и назад" на Мартин Стефанов, а във "фото" - снимка с летяща бегачка на Кремена Димитрова.


Снимка: Кремена Димитрова

В 5-членното жури, което беше на сцената на Ивановден, имаше двама с името Иван Димитров, един Иван Гочев, една Ваня Карпарова и само Димитър Димитров нямаше имен ден. 

"Наградите стават все по-професионално организирани и го правим с любов към спорта - това е единствената ни водеща причина", каза единият Иван Димитров.

Какво още споделиха някои от там присъстващите - можете да чуете в звуковия файл. 
---

Новините следете в рубриката "Екстремните спортове".

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

/musicbbn~

Горещи теми

Войната в Украйна