Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Росен Желязков с лекция пред студенти от Ханойския държавен университет

Снимка: Виолета Ашикова

Председателят на Народното събрание Росен Желязков се срещна със студенти в Ханойския национален университет и се запозна с историята на едно от най-добрите учебни заведения във Виетнам. Желязков изнесе лекция пред възпитаници на университета.

Националният университет на град Ханой обединява  9 самостоятелни висши учебни заведения, в които се обучават над 70 хиляди студенти. Преподавателите са над 6 хиляди. В лекция Росен Желязков говори за състоянието на Европа в бързоразвиващия се свят, за свързаността като новата геополитика и за ролята на Виетнам в региона на Югоизточна Азия. Пред студентите Желязков разказа за създадения в България през 2022 година Институт за компютърни науки, изкуствен  интелект и технологии, като направи своеобразна покана към студентите.

"В него са инвестирали компании като Amazon, Google, DeepMind, SiteGround. Основната мисия на института е да утвърди България като водеща дестинация за научни изследвания и иновации, привличащи най-добрите таланти в икономическата среда, базирана на създаването на високостойностна интелектуална собственост", каза той.

Желязков запозна студентите с възможностите, които е предвидила страната ни в придобиването на StartUp Visa за високотехнологични и иновативни проекти, както и за предстоящото подписване на Спогодба за трудова миграция, която ще улесни достъпа на виетнамски граждани до българския трудов пазар.

Председателят на Народното събрание и водената от него парламентарна делегация посетиха и детската градина „Виетнам – България“. Тя е построена през далечната 1981 година със средства, събрани от доброволни дарения на членовете на Българския женски съюз. Детската градина е носител на множество български и виетнамски отличия за висок стандарт в предучилищното образование във Виетнам.

С това посещение приключи и четиридневната официална визита на Росен Желязков във Виетнам по покана на виетнамския му колега Въонг Дин Хуе.

Снимка: Пресцентър на НС

По публикацията работи: Ерол Емилов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени