Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Елза Балджийска: Мечтата ми е да се върна в България и да предам наученото

Българският сладкар и декоратор прави торти за британското кралско семейство

| Интервю
Елза Балджийска
Снимка: Личен архив

"Мечтата ми е да се върна в България. Доста силно го желая. Чувствам като дълг и кауза – постигнала съм нещо извън България. Искам да го предам нататък в България."

Това каза в интервю за БНР майсторът на захарни вълшебства Елза Балджийска - декоратор, художник, сладкар. Понастоящем тя работи във Великобритания. 

"В един момент спираш да се представяш на конкурси, нямаш достатъчно време – в нашата професия е така. Не е състезание. Това е като златна оценка за качество, както се дава на доброто вино. За качество на умения, на фантазия, на изпълнение", изтъкна Балджийска.

Уменията ѝ в сладкарството са били отличавани с различни награди от изложения в Перу и Русия, попадала е в топ 10 на Великобритания, финалист е на "Кейк Мастер" за скулптура кейк. Най-голямата ѝ награда обаче била да работи съвместно с най-известния в света декоратор на торти - Шугър Кинг.

"Шугър Кинг ме покани лично. Най-добрият кейк декоратор в света. Има огромно училище с много ученици и той ме покани като учител там. За мен беше голяма чест. Присъствахме на голямо тортено шоу в Шанхай. Той е майстор от извънземно ниво. Беше направил скулптура, висока 3,80 м. Работих с него на една сцена и носих неговия екип. Направих Джак Спароу в естествен ръст. Дадох всичко от себе си."

Елза живее близо до Уиндзор. От кралското семейство ѝ поръчват торти. Обичайно разполага с 12 часа, за да ги направи.

"Трябва да се изпълнят максимално бързо и сложно. Сюжетите им са изключително сложни. Тортите им са много лични."

Така Елза правила торта за принц Уилям от леля му Сара Фъргюсън. "Беше много смешна торта. Много се забавлявах."

Най-сложната за изпълнение торта била за годеж на една от принцесите – "все едно правех приказка", спомня си декораторът. Сред предизвикателствата за въпросната торта бил "млад, игрив вълк от захар, който прескача ограда".

Елза Балджийска е правила няколко торти за "Дисни" във Великобритания, работила е и за парти на "Парамаунт пикчърс", за вокала на "Симпли Ред", като е трябвало да изобрази целия албум на "Бийтълс" - "Сарджънт Пепър". Изработвала е и много торти за футболисти, а в професионалния ѝ каталог влиза и торта за футболния отбор "Челси".

"Известните хора поръчват своите торти в последния момент. Много често ни се обаждат агенции, които се занимават с техните празненства."

Елза Балджийска е от Ихтиман. Там е работила и с деца със специални потребности. Определя това като най-пълноценната работа в живота си. Един от проектите преди 15 години включвал изрисуване на болница "Токуда" с участието както на малки пациенти от самата болница, така и на деца от Ихтиман, които Елза водела със себе си.

Тя има двама синове – Крум и Иван. Единият е художник, а другият пише фентъзи. 

"Крум направи 45-метров стенопис върху комин в Дряново за историята на България - наистина сериозна работа. Иван пише книга, рисунките на своите герои ги прави сам. Двамата са учили в Трявна. Крум след това продължи във Велико Търново, в Полша, в Англия..."

Повече чуйте от интервюто в звуковия файл. 

По публикацията работи: Яна Боянова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна