Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

QSL-картичките на Радио България

Снимка: Десислава Семковска

В радиолюбителските среди е прието изпращането и получаването на т.нар. QSL-картички – писмено потвърждение за осъществена радиовръзка. Наименованието произлиза от кода, на който "QSL?" означава "Потвърждавате ли приемането?", а "QSL" – "Потвърждавам приемането".


Радио България, като част от семейството на Българското национално радио също има дългогодишни традиции в потвърждаването на прослушаните си предавания първо на къси и средни вълни, а по-късно и на програмите на 10 езика в сайта си.

След като Радио София започва да се чува в Европа, в Северна Африка и Северна Америка, започва да изпраща QSL-картички. Тогавашните серии са 3 с по 36 QSL-картички всяка. Пряк наследник на излъчванията за чужбина е Радио България, което продължава традицията да изпраща потвърждения за осъществена радиовръзка.


През 1992 г. художникът Теодор Ушев създава 3 пробни QSL-картички, с които участва в канадския конкурс "Приложна компютърна графика" и с едната от тях печели голямата награда. Тази картичка е прието да се смята за официалната първа QSL на Радио България.


По-късно Ушев рисува и серията от 6 QSL, наречена "Монитор клуб". И отново една от тях е отличена с първо място на конкурса в Канада.


Всички картички са изработени в характерния за вече световноизвестния български творец стил – съчетание на графичен дизайн и богато въображение.

През годините Радио България продължава да изпраща картички от най-различни серии с изгледи, забележителности и красоти на България.

А сега Радио България ви е подготвило подарък – всеки желаещ може да получи серията QSL-картички на художника Теодор Ушев. За целта е достатъчно да ни изпратите имейл на новата ни пощенска кутия за получаване на рапорти за прослушани предавания на БНР reception.report@bnr.bg или на адрес: България, София, 1040, бул. Драган Цанков № 4, БНР, Десислава Семковска. Задължително е да посочите обратен адрес.

Очакваме вашите писма!

Снимки: Десислава Семковска
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна