Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Еквадор е в състояние на "вътрешен въоръжен конфликт"

Даниел Нобоа

Президентът на Еквадор Даниел Нобоа обяви, че страната се намира в състояние на "вътрешен въоръжен конфликт". С президентски указ беше разпоредено "мобилизиране и намеса на въоръжените сили, полиция и гвардия за гарантиране на националния суверенитет срещу организираната престъпност и недържавни воюващи страни". Нарежда се и "неутрализиране" на всички престъпни групи, които са посочени в изчерпателен списък.

Франс прес припомня, че безредиците в страната, разположена в северозападната част на Южна Америка, излязоха от контрол, след като от затвора с най-строг режим е избягал мафиотският бос Адолфо Масияс Вилямар, по прякор "Фито". Той е лидер на най-голямата мафиотска групировка "Лос Чонерос" и е излежал 12 години в затвора. Докато той е издирван от войници, масово затворниците в страната започнаха да вдигат бунтове.

Президентът Нобоа заяви, че извънредното положение ще трае 60 дни и предвижда забрана на публични събирания; въвежда се и вечерен час.

Като част от безпрецедентните безредици, въоръжени маскирани мъже нахлуха в студиото на известен телевизионен канал и взеха водещите за заложници.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна