Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕЦБ: Бързият темп на дезинфлация в еврозоната ще спре временно в началото на 2024 г.

Луис де Гиндос, вицепрезидент на ЕЦБ
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Вицепрезидентът на Европейската централна банка (ЕЦБ) Луис де Гиндос сподели в своя реч, изнесена на Деня на инвеститорите в Испания, че "бързият" темп на дезинфлация (намаляване на инфлацията), регистриран през 2023 г., вероятно ще "се забави" през 2024 г. и дори "временно ще спре" в началото на тази година.

"Положителните базови енергийни ефекти ще се проявят и свързаните с енергетиката компенсаторни мерки ще изтекат, което ще доведе до временно покачване на инфлацията, подобно на това, което се случи с основната инфлация в Испания през последните месеци", отбеляза той. 

Инфлацията в еврозоната стабилно намалява, въпреки че се повиши през декември 2023 г. до 2,9% от 2,4% през ноември, главно поради технически фактори като края на държавните субсидии и ниските цени на енергията, изпадащи от базовите стойности, използвани за изчисляване на нивата на инфлация.

Коментирайки представянията на икономиките в региона на единната валута, вицепрезидентът на ЕЦБ посочи, че те са били "по-разочароващи", като слабите икономически индикатори в еврозоната сигнализират за свиване на растежа през декември и "потвърждават възможността за техническа рецесия през втората половина на 2023 г. и слаби перспективи в близкосрочен план".

Ден по-рано членът на ЕЦБ и шеф на Френската централна банка Франсоа Вилроа дьо Гало пък каза, че Европейската централна банка ще намали лихвените проценти тази година, но след като види доказателства, че перспективите за инфлация са се установили в съответствие с целевото ниво от 2%.

Инвеститорите залагат, че ЕЦБ ще извърши многократни намаления на лихвените проценти тази година, като те смятат, че първият ход ще бъде предприет още през март или април, въпреки че някои европейски централни банкери посочиха, че може да отнеме повече време, за да се уверят, че инфлацията е под контрол.

Франсоа Вилроа дьо Гало отказа да даде времева рамка за подобно понижение на лихвите в новогодишното си обръщение към френския финансов сектор, като само отбеляза, че решенията на ЕЦБ ще се ръководят от постъпващите данни и тези решения няма да бъдат прибързани.

"Ще намалим лихвите тази година, когато перспективите за инфлация са стабилно закотвени на 2% според ефективни и трайни данни", каза той. 

По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна