Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

САЩ наложиха нови санкции на фирми, свързани с хутите

Служба за контрол на чуждестранните активи на финансовото министерство на САЩ
Снимка: ofac.treasury.gov

Службата за контрол на чуждестранните активи (OFAC) на Министерството на финансите на Съединените щати обяви в петък налагането на нови санкции на две компании, разположени в Хонконг и Обединените арабски емирства, поради участието им в подкрепа на финансовата мрежа, която финансира йеменските бунтовници хути, подкрепяни от Иран, предаде Ройтерс.

Компаниите, засегнати от тези санкции, са Cielo Maritime Ltd., базирана в Хонконг, и Global Tech Marine Services Inc., базирана в ОАЕ.

Освен това OFAC идентифицира четири кораба, в които тези компании имат дял, като блокирано имущество. Според Службата за контрол на чуждестранните активи приходите, генерирани от продажбата на стоки, се използват за подпомагане на дейностите на хутите, включително техните атаки срещу международни кораби в Червено море и Аденския залив.

"Съединените щати продължават да предприемат действия срещу незаконните ирански финансови мрежи, които финансират хутите и улесняват техните атаки. Заедно с нашите съюзници и партньори ще предприемем всички налични мерки, за да спрем дестабилизиращите дейности на хутите и техните заплахи за глобална търговия", каза заместник-секретарят на Министерството на финансите по въпросите на тероризма и финансовото разузнаване Брайън Нелсън.

Санкциите идват, след като бойни самолети, кораби и подводници на САЩ и Великобритания нанесоха десетки въздушни удари над Йемен през миналата нощ в отговор на атаките на хутите срещу кораби в Червено море, разширявайки регионалния конфликт, произтичащ от войната на Израел в Ивицата Газа.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна