Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тайван пред ключови избори

| Репортаж
2
Мемориалът на Чан Кайшъ в Тайпе
Снимка: Ирина Недева

49% от населението на Земята тази година е в изборен режим. Изборният сезон се "открива" с президентските и парламентарни избори в Тайван. Някои анализатори сравняват Тайван с Крим и Донбас. Други правят аналогия с Южна Корея, която живее под заплахата на Северна Корея.

Ще се превърне ли Тайванският пролив в нова гореща точка заради апетита на Китай да обедини всички китайци под една власт? Какъв ще бъде изходът от вота? 

Изборната интрига в Тайван е между двете основни партии на острова. Демократическата прогресивна партия (ДПП) с кандидат за президент Уилям Лай, води според социолозите. Това е управляващата партия с президент жена. Опонентът му - Хоу Юи от партията Kuomintang (KMT), се впусна в президентската надпревара от позицията на кмет на Новия Тайпе. В последните дни проучванията регистрират стопяване на разликата между двете партии. 

Преди да излязат окончателните изборни резултати, които се очакват по-късно днес, се пренасяме в столицата Тайпе. Какви са залозите? Защо Тайван е интересен, далеч не само като страната, която произвежда 90 процента от чиповете за компютри и IT инфраструктура в света? 

Потапяме се в субтропическата влага на далечния остров Тайван. Основният остров от архипелага от 168 малки острова, които образуват територията, управлявана от Република Китай. Внимание: да не се бърка с Китайска народна република, с комунистически Китай или с континентален Китай. 

Движим се по улиците на Тайпе, столицата на основният остров Формоса, където живеят близо 2 025 000 души от общо близо 24-те милиона жители на Тайван, една от най-гъсто населените държави

Тайпе ни посреща с ухание на чисти, добре измити улици, безупречно организирано движение на автомобили по платната на булевардите, които понякога стигат до 10 в една посока, като някои са изнесени в естакади в сърцевината на града. Посреща ни и със звука на улични музиканти...

Основният въпрос, който ще изследваме по време на редовните президентски и парламентарни избори там е как изглежда и какво прави възможна една жизнена демокрация в Азия - континент, където с лекота се вихри клишето, че толкова огромни масиви от хора могат да се управляват единствено с концентрация на власт и различни форми на диктатура: петолъчка, военен ботуш или юмрук. И още един важен детайл, как е възможна една такава витална демокрация, когато тя съжителства в непосредствена близост с една от големите, нови велики сили на 21 век - комунистически и съвсем не демократичен Китай.

През последните години Тайван става все по-често срещана тема на външната и вътрешната политика и обществените дебати. Включително в страни като Чехия, страна-член на ЕС, която като Литва започна процес на засилване на отношенията с Тайван, а това охлади отношенията им съответно с Китайската народна република. "Това става след години на безграничен ентусиазъм по отношение на Китай"отбелязва в последния си анализ тинк-танкът "Синопсис" (Sinopsis) от Чехия.

Пътувам към дебрите на политическите процеси в Югоизточна Азия с добри познавачи на региона от Прага от фондация "Бакала" (Bakala Foundation), заедно с група от международни журналисти от медии като лондонския "Индипендънт", Финладското радио и телевизия YLE, норвежкия вестник "Дагбладет", австрийския "Die Presse", германския "Бадишецайтун", сръбския "Блиц", грузинската секция на "Свободна Европа", унгарската независима онлайн медия "444", италианския вестник "Ил Фолио", Чешкото, Словашкото и Литовските радио и телевизия.

Докато Серина, която ми помага за превода, ми разказва за шкембе бульона, с който ще започнем хранителното приключение в нощния стрийт-фууд маркет, се опитвам да разбера дали майсторът на това горещо, приготвено на място в центъра на улицата шкембе, се интересува от политика. Не е много ентусиазиран да говори.

"Работник съм тук, по-добре собственичката да говори. Тук обаче идват много политици за малко топла супа".

Върволицата от хора се сгъстява. Продавачите увеличават скоростта, с която подготвят топлите храни. Впечатлява безупречната чистота. Спирам двойка от млад мъж и по-възрастна жена - майка му, и двамата от Хонг Конг. Семейно пътуване.

"Тайван за мен е добро място за малка ваканция. Бързо и лесно идваме от Хонг Конг тук, а на нощния фууд маркет опитваме наистина толкова разнообразна вкусна храна от цяла югоизточна Азия, има и японска."

Младият мъж от Хонг Конг разказва, че все още Тайван пази вкуса на автентичното, по-чисто е, по-евтино от мегаполиса Хонг Конг, и най-важното: след усилената работа (той е специалист по кибер-сигурност в Хонк Конг), просто може в края на седмицата да вземе самолета и за 1 час да е в Тайпе. Прави го често. Питам дали се интересува от политика, следи ли предизборната надпревара в Тайван. Изненадва ме моменталният му отговор на въпроса дали следи политиката тук.

"О, да, следя политиката. Само ще кажа, че се надявам Тайван да си остане Тайван. Много важно е да не става твърде близък до Китай."

Мъжът се усмихва и ме пита знам ли какво се е случило с родния му Хонг Конг. И вие знаете - бившата британска колония беше върната на Китайската народна република през 1997 като свободен административен район.

Тайван да си остане Тайван. Да е такъв какъвто е... или ако използваме латинския израз "да се запази status quo", който ще срещнете и във всеки аналитичен текст за Югоизточна Азия, "да се запази статуквото, състоянието такова, каквото е" в Тайванския пролив.

Какво ли значи тази загадъчна формула, която след това ще чуваме, интерпретирана по толкова различни начини? Как Тайван, като една самостоятелна страна, макар и призната от малък брой държави, но със собствени органи на управление, демократични избори, интензивен политически живот и политически дебат върху паметта за времената на авторитарното управление, успява да съществува в сянката на Големия брат Китай? Играе ли Китай, с кого и за какво на изборите в Тайван? Преследва ли целта си - през 2027 г. да събере под една управленска ръка всички китайци, включително тези, които създават самостоятелен и антикомунистически Тайван след край на Втората световна война и победата на компартията в континентален Китай?

Религиозна процесия в Тайпе

Квартал на Тайпе, където партията в опозиция Гоминдан (Kuomintang) прави своя първи предизборен митинг. Градинка непосредствено до отворен топъл минерален извор, в който възрастни и млади жители на Тайпе топят краката си, докато слушат речите на лидерите. Гоминдан (Kuomintang) е партията, която най-често наричат националистическа. Това е най-старата политическа партия в Азия, основана в континентален Китай през 1912 г. Ръководена от Чан Кайшъ, партията управлява по-голямата част от Китай от 1928 г. до оттеглянето на Чан Кай Шъ от континента на острова Тайван през 1949 г. след загубата от Китайската комунистическа партия. Там Гоминдан (Kuomintang) управлява при еднопартийна авторитарна система. Генералисимусът Чан Кайшъ продължава да стои, взрян в растящата столица Тайпе и на височина, и на широчина, увековечен в огромна бронзова седяща фигура в колосален по размерите си мемориален комплекс в центъра на Тайпе

Мемориал на Чан Кайшъ

В края на 80-те години процесите срещу военното авторитарно управление на Тайван водят до азиатски вятър на промените, който почти съвпада с Перестройката в Русия и с падането на Берлинската стена. Преходът към демокрация в Тайван е бърз, отчетлив и успешен. Показателите, по които се мери пулса на демокрацията са толкова високи че… сравненията с България, меко казано, не са в наша полза. Тайван е на 9-о място в света по качество на демокрацията си през 2023 г., след Ирландия и Дания, в класацията, която се води от Норвегия. И това си личи. Тайванците не са уморени от политиката и гледат на изборите сериозно.

"Ще гласувам за кандидата на Гоминдан (Kuomintang)", споделя възрастна жена, докато стои с боси крака в едно от коритата с топла минерална вода в градинката, където паралелно върви предизборен митинг на същата партия. 

Топла минерална баня за ходила до сцената на митинга на КМТ в Тайпе

Kuomintang е важна за нацията, твърди тя. Според нея "война с Китай би била най-опасното нещо" в момента. 


Поддръжничка на Куоминтанг КМТ дава интервю от минералното топило












Запитана кой кандидат най-добре би предотвратил война с Китай и защитата на независимостта, жената казва: "Мисля че Хоу Юуи", защото "той е много честен, а и вицепрезидентът му е много добър." На въпрос "Има ли страни извън Тайван, които могат да помогнат да защитавате независимостта си от Китай", възрастната жена отговаря: "Само ако са в състояние да държат ситуацията както е досега, Китай и Тайван да са в мир, затова ще гласувам за Гоминдан (Kuomintang)". 

"Аз съм местно пиле", казва за себе си Хоу Юи. Питам тайванските ми колеги какво означава това, защо е хубаво някой да каже, че е "локално, местно пиле"? Защото е по-хубаво от вноса, от американските пилета, е отговорът. Сериозна част от новите политически "стрели" в арсенала на Гоминдан (Kuomintang) срещу техните опоненти демократи е прикритият анти-американизъм

Хоу Юуи - кандидатът за президент на КМТ

КМТ, Гоминдан (Kuomintang), партията наследник на Чан Кайшъ, обвинява лидерите на демократите за това, че са учили в Съединените щати, а една голяма част и от дезинформационните кампании в интернет пространството срещу управляващите демократи е свързана с въпроса за ... двойното гражданство. Защото кандидатът на демократите е завършил медицина в Харвард. Нещо, което обаче не пречи, повечето партийни функционери от Гоминдан (Kuomintang), с които се срещнах, да имат, както и кандидата на демократите Уилям Лай, американизирани имена като въпросното "Уилям", както и да се изтъкват обучението си в САЩ, а във визитните си картички, да посочват, че имат докторати там.

Отиваме към предизборния митинг на управляващата от 8 години Демократическата прогресивна партия на Тайван. Булевардът пред партийната централа е отцепен и има значително повече хора. На огромната сцена с добро озвучаване е един от известните рап изпълнители на Тайван. Партийните знамена в цвят зелен, какъвто е традиционно цветът на демократите, тук имат и розови реплики. Тук-там се вижда и символът на дъгата, без изненада, защото по време на управлението на демократите Тайван легализира едно-половите бракове. 

Тайван по време на управлението на ДПП легализира еднополовите бракове

Видимо по-млади хора, много двойки с домашни любимци, включително котки на каишки и кучета. Видимо повече жени. Отново не е изненада и че досегашния президент на Тайван е жена - Цай Ин Уън.

Предизборен митинг на ДПП

"Ще работим заедно, ние сме обединени. Демократическата прогресивна партия трябва да победи не заради интересите на партията, а заради демокрацията и свободата на Тайван, заради регионалната сигурност и стабилност и заради нашето дългосрочно развитие и признанието от международната общност, което расте. Затова трябва да изберем точния човек. Това е Уилям Лай", отбелязва пред множеството Цай Ин Уън.

Уилям Лай - кандидатът на Демократичната прогресивна партия, е досегашният 64-годишен вицепрезидент. Деликатен и мек като изказ, но и като твърд защитник на самоуправляващия се статут на острова. По време на мандата си като премиер от 2017 до 2019 г. Лай нарича себе си "прагматичен работник за независимостта на Тайван". Той получава медицинско образование в Харвард и работи като лекар нефролог, преди да постъпи на държавна служба в Тайван в средата на 90-те години. По време на тази кампания обаче модерира позицията си за независимостта и застъпва тезата, че Тайван и Китай могат да са приятели. Не пропуска да казва в предизборните си лечи и че се надява, цитирам, “Да види Китай като радващ се на плодовете на демокрацията, така както го прави Тайван”.

"Трябва да продължим постигнатото, да си даваме сметка, че светът се променя и че Тайван вече е разпознаваем на международната сцена като една от страните с жива демокрация, както и да си даваме сметка за геополитическия контекст", изтъква той пред своите привърженици.

Президентският дворец

Самуел е млад поддръжник на Демократическата партия. За него са чуваеми аргументите на Уилям Лай. Ето защо ги смята за важни.

"Първо, аз подкрепям тайванската автономия и независимостта ни срещу китайския натиск. И затова смятам, че кандидатът на Демократическата прогресивна партия е способен да отстоява това. А на другите кандидати не вярвам толкова. Аз ги възприемам като твърдо прокитайски", коментира Самуел, който в момента прави докторантура. 

Самуел - симпатизант на ДПП

Запътвам се към двойка жени с куче, който бързат да влязат в зоната на митинга на Демократическата партия, за да ги попитам какво пише на импровизираните лозунги, които държат в ръце и знаменце върху кучето.

"Това върху кучето е закачка и означава "Избери си точния човек и вървете по точния път". А другият казва: "Подкрепете Уилям Лай и Сяо Би Ким", неговата кадидат-вицепрезидент."

Кандидатката за вицепрезидент на ДПП Сяо Би Ким

"Ние сме в много незавидна позиция в момента - като малка по размери страна да се борим с Китай и неговия апетит към Тайван. Независимо че не искаме да влизаме във война с Китай, виждаме, че по различни начини Китай продължава да се опитва да заплашва демократичен Тайван", казва една от жените. 

Симпатизантка на Демократическата прогресивна партия

Отдалечаваме се от митингите. На 13 януари Тайван избира следващите си президент, вицепрезидент и законодатели. 

Двойката кандидати на Демократическата прогресивна партия води според последните социологически проучвания, а те се правят независимо и непрекъснато, и  дават много точна картина на последните динамики, които не са изключени. Особено ако в играта се вкара елементът изненада, който може да си позволи една или друга велика сила в региона. 

Изборната активност на острова е на висота - още един от критериите, по които Тайван печели точки, за да заема толкова висока позия - 9-о място в индекса за качеството на демокрацията. Предстои да видим дали ще се сбъдне прогнозата на BBC: "Този Тайван, който Китай желае, бавно изчезва”, променя се, а новоизбраните президент и вицепрезидент, които и да са те след днешния избор, ще встъпят в длъжност едва в началото на лятото.  А дотогава очаквайте и тази поредица от репортажи от далечна Азия. Какво прави възможно съществуването на една малка, но жизнеспособна демокрация, като тази на Тайван, в сянката на  големия Китай?

Снимки в публикацията: Ирина Недева

По публикацията работи: Яна Боянова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени