Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Уилям Лай печели президентските избори в Тайван

Нито една партия обаче не си осигури мнозинство в законодателния орган на Тайван

Кандидатът на управляващата в Тайван Демократическа прогресивна партия Уилям Лай спечели президентските избори
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Кандидатът на управляващата в Тайван Демократическа прогресивна партия Уилям Лай печели президентските избори в страната, съощават световните агенции. Лай е смятан от Китай за проблемен и Пекин призова да не се гласува за него.

С почти 5,5 млн. гласа, подадени за Лай и 98% от изчислените бюлетини, той получи 40,2% от гласовете, докато неговият основен конкурент Хоу Юи изостана с 33,4% или 4,541 млн. гласа, а за третия кандидат - Ко Венцзе гласуваха 26,4% от избирателите, като той спечели 3,591 млн. гласа.

Новоизбраният президент на Тайван Уилям Лай заяви, че самоуправляващият се остров е успял да се справи с опитите да бъде повлияно на вота. 

В победната си реч Лай обяви нова глава в тайванската демокрация като обеща да пази страната от заплашителната политика на Китай. Той уточни, че се надява на връщане към конструктивното сътрудничество и диалог с Китай, като отново изрази желанието си за преговори за запазване на статуквото от двете страни на Тайванския проток.

Кандидатът на обявяващата се за диалог с континентален Китай Националистическа партия Хоу Юи призна поражението си.

"Разочаровах всички, за което поднасям нашите дълбоки извинения, простете, вината е наша", каза той.

Залогът на изборите бяха мирът и стабилността на намиращия се на 160 км от китайските брегове Тайван, който Пекин разглежда като своя отцепническа провинция и иска да си върне, ако трябва и със сила.

Нито една политическа партия обаче не си осигури мнозинство в законодателния орган на Тайван, прекъсвайки по този начин съществуващата тенденция от 2004 г. насам, съобщиха местни медии.

Демократическата прогресивна партия на победителя в президентските избори намали броя на депутатските си места от 63, получени през 2020 г., на 51, китайските националисти спечелиха 52 места в местния парламент, което е увеличение от 38 преди четири години, а Тайванската народна партия ще има 8 депутат.

Въпреки че все още се броят някои от подадените гласове за изборите за парламент, мнозинството анализатори очакват, че загубилите президентската надпревара две партии ще се включат в преговори, за да попречат на досега управляващата партия да запази контрола върху председателството в Камарата.


По публикацията работи: Радмила Попова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени