Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Трамвай 22 - връзката между Балчик, София и Прага

Снимка: Атанас Миланов

Всяка приказка започва с "Имало едно време...", но и в ежедневието ни има едно време, което сърцето на всеки от нас намира за специално и необикновено. Откриването на фотоизложбата "Вечерно пътуване с трамвай 22 - Прага" на Атанас Миланов ще се състои на 16 януари 2024 г. от 18:00 ч. в Чешки център София, в който могат да бъдат видяни 22 сюжета от чешката столица.

"В Прага трамваят минава през едни от най-ключовите забележителности в града, той е и една от най-използваните линии. Минава в голяма близост до Дворцовия комплекс, който е разположен на най-високия хълм в града и се качва по едни много красиви серпентини. Изкачва хълма, спуска се по хълма, след това прекосява реката в много голяма близост до Карловия мост, който е един доста впечатляващ обект над река Вълтава. Минава през Народния театър, стига и до Площада на мира", отбеляза Миланов. Идеята на софийския артист е хрумнала в Балчик.


По думите му обиколката с трамвай 22 е градско пътешествие. Той е заминал преди 5 години за чешката столица и твърди, че спокойствието и условията на живот го карат да се чувства изключително добре. Миланов отбеляза, че градът е изключително голям, но в центъра е много спокойно и човек има усещането, че времето е спряло.

"Всички снимки улавят късно вечерни моменти и това всъщност са едни от последните трамваи, които събират пътници. Затова описвам средата като една такава заспиваща, затова я и изобразявам като черно-бяла, за да подсиля това усещане като нещо, което се пренася в нощната среда, което отива да спи и да почива. Трамваите излизат на всички изображения като нещо много цветно, като нещо много динамично, все още движещо се и все още живо. Те оставят тези цветни красиви линии, които са в контраст на черно-белия фон", каза Миланов.


Вдъхновението му е дошло след като е чул израза "цветно безвремие" и е решил да намери негов артистичен израз.

"Цветно", защото динамиката и цвета, който оставя трамвая и "безвремие" именно - заспиващата черно-бяла среда, което е фонът. Наистина съм много щастлив, че успях да изразя по артистичен начин това цветно безвремие, което идва от едно прекрасно място в България - Балчик", заяви артистът.

Фотографиите са направени по маршрута на трамвая и са подредени в този ред и са своего рода обиколка. Това е първото представяне на изложбата в София, както и първата самостоятелна изложба на Миланов.


"Ако мога да съпоставя двата града - София и Прага, аз винаги ги свързвам с цветове. Ако София я виждам като жълтите трамваи, жълтите павета и сините залези около Витоша, то Прага е малко по-различна. Там е черно, червено. С червените трамваи, с готическите черни сгради, така, че това ми е цветовата съпоставка между двата града", сподели Миланов.

По думите му чешкият език звучи изключително красиво, като той си е поставил за задача да го научи. Цветовете на Прага според Миланов се виждат през деня, а във фотографиите той е искал да намери една друга, различна гледна точка - на заспалата Прага.

Подробности можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Никола Стоянов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна