Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бижута и вълшебни приказки: Тайните на индивидуалността

| обновено на 16.01.24 в 11:32
Снимка: Pixabay

В света на бижутата съществува една уникална история във всяко изделие. Този свят е пълен с приказки, вдъхновение от ежедневни случки и връзки с природата. Това са истории, които бижутата разказват и те, в своя ред, придават индивидуалност на носителите си.

Дими Узунова, известна творческа душа в света на бижутата, сподели своето виждане по темата в ефира на "Нашият ден". Тя подчерта как бижутата могат да пресъздадат истории и приказки, които водят носителите им през вълшебни пътешествия. За Дими, това са бижутата, които носят приказен характер, и тя се вдъхновява да ги създава.

"Приказните бижута разказват истории. Пресъздават една история, една приказка, която води човекът, който ги носи до неговото пътешествие поради това са ми най-любимите за изработка," споделя Дими в разговора. Тя ни дава примери за нейни творения, като бижута, изработени с комбинация от жълъдови шапчици и сребърни фигурки, които създават вълшебство и красота.

Индивидуалността на бижутата наистина се ражда в зависимост от вдъхновението и желанието на твореца. Тя добавя, че тази индивидуалност може да се нарече и резултат от различни ежедневни впечатления - случки, гледки и срещи с хора. Това са моменти, които ни оформят и които могат да бъдат отразени в изработката на бижута.

В предаването Дими Узунова споделя и примери от своите пътувания и приключения, които вдъхновяват нейните творения. Нейните бижута, вдъхновени от морските вълни и сърфисти например, придават на носителите си усещане за свобода и приключение. Също така, пребиваванията ѝ в планината създават идеи за бижута, комбиниращи природни материали и сребро, които излъчват природна красота и спокойствие.

В края на статията, Дими Узунова споделя интересните тенденции в света на бижутата. Тя обръща внимание на бижутата с движещи се елементи, като изразява своята страст към тази идея и опитите си да създаде подобни изделия. Тези направления в бижутерското изкуство носят нови възможности за индивидуалност и креативност.

Всичко това доказва, че светът на бижутата е място, където индивидуалността и вдъхновението се сливат в едно, създавайки уникални приказни изделия, които разказват истории и носят със себе си част от душата на техния творец.

Чуйте разговора в звуковия файл. 


По публикацията работи: Зоя Димитрова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени