Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Байдън обсъжда блокираното финансиране за Украйна и Израел с четиримата лидери на Конгреса

Президентът на САЩ Джо Байдън
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Президентът на САЩ Джо Байдън ще се срещне днес с четиримата лидери на Конгреса, за да обсъди блокираното финансиране за Украйна и Израел, както и сигурността по границите.

На срещата в Белия Дом са поканени председателят на Конгреса Майк Джонсън, Лидерът на мнозинството в Сената – демократът Чък Шумер, лидерът на Републиканците в Сената Мич Макконъл, както и лидерът на малцинството Хакийм Джефрис. Исканият от президентът Байдън финансов пакет на стойност над 110 милиарда долара беше блокиран от републиканците, които настояват за въвеждане на рестриктивни мерки по границата с Мексико и спиране на потока от нелегални мигранти, в замяна на техните гласове.

В отговор на въпрос дали Белият дом може да предложи нещо ново на Републиканците, за които границата е ключов и незаобиколим въпрос – прессекретарят на Байдън Карин Жан-Пиер, заяви, че преговорите "продължават". Двупартийна група от преговарящи в Сената работи от седмици за постигане на споразумение, което да осигури финансирането на Украйна и Израел, но също така и да удовлетвори някои от исканията на Републиканците за охраната на границата. 

Според вътрешни източници обаче, преговорите не отбелязват значим напредък, защото между сенаторите остават значителни разногласия. Президентът и неговия екип предупредиха, че ако финансирането не бъде одобрено, това може да осигури победа на руския президент Владимир Путин в конфликта в Украйна.

По публикацията работи: Ерол Емилов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна