Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Върховният съд на САЩ разреши да преместят оградата от режеща тел по границата с Мексико

Върховен съд на САЩ
Снимка: ЕПА/БГНЕС

С минимално мнозинство от един глас - Върховният съд на Съединените щати разреши на федералните агенти да прережат или преместят оградата от режеща тел по южната граница с Мексико.

Решението предизвика изненада в САЩ, тъй като членовете на съда, близки до Републиканската партия, която в момента се бори за въвеждане на по-строга охрана на границата и утежняване на имиграционните правила, са мнозинство във Върховния съд. За да стане факт, към гласовете на тримата магистрати близки до Демократическата партия се присъединиха и двама съдии, считани за близки до Републиканците.

Делото беше образувано по искане на Белия Дом, а аргументите на администрацията на Джо Байдън са, че преградното съоръжение изградено от щата Тексас, пречи на граничните агенти да изпълняват задълженията си по охрана на границата и възпрепятства достъпа им до вече прекосилите браздата нелегални мигранти.

Федералната администрация внесе спешен иск до Върховния съд, след като по-рано щата Тексас заведе дело за увреждане на собственост на щата от страна на федерални агенти на граничния патрул, които прерязали част от съоръжението.

В резултат на това 5-и окръжен съд временно забрани на федералните агенти да нарушават целостта на режещата тел. Оградата построена по протежение на Рио Гранде, е част от плана на републиканския губернатор на Тексас Грег Абът, наречен “Lone Star”, като освен това в реката са разположени преградни буйове, а хиляди мигранти се извозват ежедневно с автобуси от Тексас, до градове и щати, управлявани от политици от Демократическата партия.

През декември броят на нелегалните имигранти, преминали, или правещи опит да преминат границата с Тексас достигна до 10 000 дневно.

По публикацията работи: Ерол Емилов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна