Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Инвестиции за развитие на високотехнологични продукти в Кипър

Снимка: Ани Петрова

С данъчни стимули, финансови облекчения и други насърчителни мерки Кипър ще привлича инвестиции за развитието на високотехнологични продукти в приоритетни икономически сектори. Това е целта на одобрената от правителството Стратегия за научни изследвания и иновации 2024-2026 г., чието изпълнение започва.

Новата интегрирана стратегия отразява ангажимента на правителството за насърчаване и използване на научните изследвания и иновациите за постигането на устойчиво развитие, модернизация и конкурентоспособност на страната, бе подчертано при представянето й.

Специален акцент се поставя върху свързването на научните изследвания с бизнеса, което ще се стимулира с редица финансови мерки. Ще се подпомага и техният достъп до международните пазари.

8 сектори с „добавена стойност за икономиката и обществото“ са определени като технологични приоритети. Сред фокусните области в тях за развойна дейност са дигитален туризъм, приложения за „умни“ градове, разработване на иновативни материали за екологични и енергийно ефективни сгради, цифрови системи.

В ход е преразглеждането на политиката за привличане на висококвалифицирани специалисти, граждани на трети страни. Предвижда се програмата за издаване на визи за цифрови номади /Cyprus Digital Nomad Visa/, която изтича в края на май, да бъде продължена, като в същото време се облекчат процедурите по нея.


По публикацията работи: Мерим Тенев

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна