Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Белият дом осъди нападението срещу убежище на ООН

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Белият дом осъди вчерашното нападение срещу убежище на ООН в Газа и напомни, че Израел е отговорен за опазването на цивилните в ивицата. Същевременно в Тел Авив и Йерусалим продължават протестите с искания за споразумение за освобождаване на заложниците, взети на 7 октомври.

Говорители на Националния съвет за сигурност към Белия дом и Държавния департамент изразиха притеснение от вчерашното нападение. От агенцията на ООН за палестинските бежанци твърдят, че два танкови снаряда са поразили тяхно убежище в град Хан Юнис, в което са подслонени 800 души. Най-малко 9 са загинали, а 75 са ранени. ООН определи случилото се като "грубо пренебрегване" на правилата за водене на война.

Тази сутрин пред Би Би Си говорителката на израелското правителство Тал Хейнрих заяви, че в момента израелските въоръжени сили проверяват случая, както и че е възможно срещу убежището да са стреляли от "Хамас". Хейнрих допълни, че Израел не цели цивилни жертви в Газа, но ислямистката групировка отдавна ползва болници и убежища за свои бази. 

Снощи в Тел Авив и Западен Йерусалим основни пътни артерии отново бяха блокирани от протестиращи, които настояват за незабавно споразумение за освобождаване на държаните от "Хамас" израелски заложници. Стигна се и до сблъсъци с полиция, опитваща се да премахне пътните блокади. След вчерашните информации, че е възможно 30-дневно примирие в Газа, при което да бъдат освободени и оставащите 136 заложници на Хамас, Катар е информирал Израел, че от групировката не приемат условията.

Говорител на йеменските хути обяви, че в подкрепа на палестинската борба са поразили американски бойни кораби в Аденския залив на Червено море и така са накарали два търговски кораба да напуснат района. От компанията Мерск потвърдиха, че кораби, управлявани от американското ѝ звено и превозващи боеприпаси, са променили курса си след експлозии в залива Баб Ал-Мандаб. Те са били ескортирани от американски военни плавателни съдове.

През последните седмици Съединените щати и Великобритания нанасят удари по хутите заради нападенията им срещу търговски кораби в Червено море. 

По публикацията работи: Ерол Емилов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна