Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Прерязаха краката на статуя на капитан Кук в Мелбърн

Паметникът на кап. Кук редовно е заливан с боя пред годишнината, 26 януари 2022 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Поставена преди 100 години статуя на капитан Джеймс Кук е била прерязана, а паметник на кралица Виктория е бил покрит с червена боя в австралийския град Мелбърн в навечерието на Деня на Австралия в знак на протест срещу британското колониално господство, предаде Би Би Си.

Денят на Австралия се отбелязва на 26 януари, когато е годишнината от пристигането през 1788 година на първия британски флот в залива на Сидни и началото на колониалната ера.

Полицията в Мелбърн съобщи, че разследва вандалския акт, извършен през нощта. Извършителите са написали „Колонията ще падне“ на постамента на статуята на капитан Кук. Статуята е била прерязана в зоната на глезените. Това не е първото посегателство срещу тази статуя. През 2022 година тя е била напръскана с червена боя, а през 2018 година върху постамента е било изписано с графити „Не се гордеем“ и оставено знамето на аборигените. Джасинта Алън, премиер на щата Виктория, където се намира Мелбърн, заяви, че "вандализмът няма място в нашата общност".

Проучванията на общественото мнение показват, че приблизително 60% от австралийците подкрепят празнуването на Деня на Австралия на 26 януари, но много от коренните жители на страната и не малко други австралийци смятат, че е погрешно да се празнува дата, свързана с кражбата на земите на аборигените и островитяните в протока Торес и опита да се заличи тяхната култура.

През последните години все повече хора бойкотират празнуването на Деня на Австралия, наричайки го Ден на нашествието.


По публикацията работи: Георги Николов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна