Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

САЩ нанесоха нов удар по хутите

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Съединените щати и Великобритания нанесоха нови удари по позиции на хутите, след като йеменските бунтовници изстреляха ракета по американски военен кораб.  Това е проредното изостряне на най-големия от десетилетия морски конфликт в Близкия изток.

Съединените щати съобщиха, че са унищожили противокорабна ракета на хутите, насочена към Червено море и подготвена за изстрелване. Тя е представлявала непосредствена заплаха за търговските плавателни съдове и корабите на военноморските сили на САЩ в региона", заяви Централното командване.

В същото време телевизията на йеменските бунтовници съобщи, че Вашингтон и Лондон са нанесли два въздушни удара по пристанище Рас Иса в йеменската провинция Ходейда. Вчера, при поредната атака на хутите възникна пожар на борда на петролен танкер в Аденския залив.

На този фон Китай поиска Иран да помогне за ограничаване на нападенията срещу кораби в Червено море. В противен случай Техеран рискува да навреди на бизнес отношенията си с Пекин. 

Нападенията на хутите, които твърдят, че действат в подкрепа на палестинците в Газа, повишиха цената на морския транспорт и застраховките, като нарушиха ключов търговски маршрут между Азия и Европа. 


По публикацията работи: Ерол Емилов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна