Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Байдън: Преговорите в Сената за граничната политика е "най-трудният и справедлив" набор от реформи

Джо Байдън
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Президентът на САЩ Джо Байдън заяви, че преговорите в Сената за споразумение за граничната политика е "най-трудният и справедлив" набор от възможни реформи и обеща да "затвори границата" в деня, в който подпише законопроекта.

Според президента Джо Байдън това ще му даде нови спешни правомощия да затваря границата, когато тя стане претоварена. 

Агенция Ройтерс цитира източници, запознати с преговорите, според които новите гранични ограничения ще дадат на властите правомощия да експулсират бързо обратно в Мексико нелегални мигранти, пресичащи незаконно границата, ако техния брой надхвърля 4000 дневно. При 5000 дневно използването на правомощията за експулсиране ще стане задължително. 

Дори споразумението в Сената да бъде договорено, за да влезе в сила, то трябва да бъде гласувано от Конгреса, където консерваторите искат връщане към политиките от времето на Доналд Тръмп, които имаха за цел да сведат до минимум незаконните влизания в страната. 

Нуждата от споразумение за граничната политика възникна, след като републиканците в Конгреса блокираха предложения от Байдън финансов пакет, който включва значителна помощ за Украйна и Израел, но също и средства за увеличаване на броя на граничните агенти. 

Продължава да е нерешен въпросът и с позицията на щата Тексас, чийто губернатор Грег Абът влезе в противоречие с федералните власти, след като започна специална операция, включваща изграждане на заграждения от режеща тел в района на Ийгъл Пас по поречието на река Рио Гранде, където е и най-силният мигрантски натиск. 

Преди седмици гвардията на Тексас ограничи достъпа на федералните агенти до браздата, което принуди Белия дом да се обърне към Върховния съд, който от своя страна постанови, че загражденията трябва да бъдат премахнати. Управата на Тексас обаче обяви състояние на "нашествие" в съответствие с Конституцията и заяви, че щатът ще продължи с охраната на границата. 

Решението на Тексас беше подкрепено от 25 други щата, управлявани от републиканци, а някои от тях изпратиха хора и помощи за охрана на границата. 

Департаментът за вътрешна сигурност на САЩ, който отговаря за граничната политика, даде краен срок до петък на обяд за премахване на загражденията и осигуряване на достъп на федералните агенти, който не беше спазен от властите на щата.

По публикацията работи: Радмила Попова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени