Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Продължава безпрецедентното противопоставяне между щата Тексас и федералното правителство на САЩ

| Коментар
Снимка: Ройтерс

Продължава безпрецедентното противопоставяне между щата Тексас и федералното правителство на САЩ заради мигрантския натиск по границата с Мексико.

Причината за противопоставянето се корени в изключителното увеличаване на броя на незаконно влизащите в страната мигранти от юг. Според статистиката, през декември границата с Мексико е премината от над 300 хиляди нелегални мигранти, като огромна част от тях са избрали да преминат през Тексас.  

Републиканците обвиняват Байдън, че заради отменените от неговата администрация мерки за охрана на границата, приети по времето на Доналд Тръмп, както и заради спирането на строежа на оградата, в страната досега са влезли милиони нелегални мигранти. 

Още преди време губернаторът на щата – Грег Абът, обвини федералните власти, че не полагат усилия  за преодоляване на мигрантския натиск и даде начало на самостоятелна операция, в рамките на която Националната гвардия на Тексас започна инсталиране на различни преградни съоръжения, в това число ограда от режеща тел. 

Тексас е един от щатите, които организират ежедневен автобусен транспорт за нелегалните мигранти, извозвайки ги до т.нар. "градове – убежища“, сред които Ню Йорк и Чикаго, които се управляват от кметове от Демократическата партия и в които местните закони ги защитават от депортация. Това обаче е на път да доведе до криза градовете, приемащи най-голям брой мигранти. 

Действията на Тексас бяха подкрепени от губернаторите на 25 щата, управлявани от републиканци, а някои от тях заявиха, че ще изпратят хора и помощ. 

Целият коментар на Светослав Козловски може да чуете в звуковия файл.
По публикацията работи: Мария Сивкова - Илиева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна