Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Киножурналистът Момчил Драганов: Три са големите филми на тазгодишните награди "Оскар"

Момчил Драганов
Снимка: Иван Русланов

Малко повече от месец остава до връчването на наградите "Оскар". След излизането на номинациите стана ясно, кои са фаворитите за "Най-добър филм" за 2023 година. С най-много номинации е филмът на Кристофър Нолан "Опенхаймер" с 13, последван от "Клети създания" на Йоргос Лантимос с 11 и "Убийците на цветната луна" на Мартин Скорсезе с 10. 

Неприятна изненада за феновете на най-касовия филм за миналата година "Барби" се оказаха осемте номинации за Наградите на Американската филмова академия, като Марго Роби не бе номинирана в категория "Най-добра актриса в главна роля", а Грета Гъруиг бе пропусната в номинациите за "Най-добър режисьор". 

"Както можеше да се предполага, имаше три големи филма, които бяха навсякъде, почти във всяка категория – сподели в "Понеделник вечер" киножурналистът Момчил Драганов – съвсем заслужено и "Опенхаймер", и "Убийците на цветната луна", и "Клети създания". 

За щастие – "Барби" не беше толкова номиниран, макар и да имаше такава опасност. Друга приятна изненада бе, че филмът "Май/Декември" стигна до номинация в категорията "Оригинален сценарий", също както и филма "Отминали животи", макар и да не съм докрай щастлив, че филмите не успяха да намерят повече номинации сред останалите категории“. 

Дали обаче Оскарите ще успеят да подобрят гледаемостта си, подобно на рейтингите, които регистрира церемонията по раздаването на "Златните глобуси"? 

"Това е много сложен въпрос, като се има предвид, че голяма част от хората, които биха гледали Оскарите биха ги гледали, за да подкрепят своя любим филм. В случая, ако съдим по бокс офиса, любимият филм беше "Барби", а той не е сред фаворитите за наградите тази година. Въпреки това, например, в категорията за адаптиран сценарий той ще бъде фаворит“, сподели още Момчил Драганов. 


Още по темата в звуковия файл. 

По публикацията работи: Гергана Хрисчева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна